Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Slanutak je namirnica koja se može tretirati i jesti na toliko načina da ljudima jednostavno ne ponestaje kulinarske inspiracije kad je u pitanju. Salate, umaci, variva pa čak i deserti – samo su neki od načina na koje ga možete jesti.
Ljeti, kada su temperature visoke, a volja za kuhanjem uvelike smanjena, slanutak iz konzerve namirnica je koju obožavamo i koja nam nikada ne dosadi. Ako vam je dosta humusa ili variva od slanutka i ako vam se nikako ne da stajati kraj štednjaka i slijediti komplicirane upute, u nastavku ćete pronaći jednostavne i slasne ljetne recepte koje ćete obožavati.
Za slasnu tortilju sa slanutkom bit će vam potrebne tortilje, slanutak iz konzerve, rajčica, baby špinat, grčki jogurt te limeta. Tortilje zagrijte, dodajte ocijeđeni i osušeni slanutak, baby špinat i nasjeckanu rajčicu te zalijte s nekoliko žlica grčkoj jogurta i soka limete. Začinite po želji i ukusu. Ako želite puniji okus, slanutku, koji ste prethodno ocijedili, dodajte bbq umak, položite ga na papir za pečenje te ga zapecite 5 minuta u zagrijanoj pećnici. Zatim njime i ostalim sastojcima napunite tortilju prema već napisanim uputama.
Za ovu osvježavajuću ljetnu salatu trebat će vam slanutak iz konzerve, cherry rajčica, svježi krastavac, crvena svježa paprika, ljubičasti luk, mini mozzarella te pesto. Rajčicu ćete usitniti na četvrtine, krastavac i papriku narezat ćete u veličini rajčica, ljubičasti luk nasjeckat ćete na sitno te na četvrtine razdijeliti mini mozzarellu. Sve ćete pomiješati sa slanutkom koji ste prethodno ocijedili te dodati pesto.
Za ovu salatu bit će vam potreban cvijet brokule, jabuka, slanutak iz konzerve, limeta, limun, maslinovo ulje i jedan zreo avokado. Brokulu ćete, najprije, narezati na sitne cvjetove, posoliti, zaliti sokom limuna i maslinovim uljem (po ukusu), posoliti te ostaviti sat vremena kako bi malo omekšala. Dakle, nećete je kuhati. Nakon što je brokula omekšala, dodat ćete joj ocijeđeni slanutak i jabuku izrezanu na kockice. Od avokada ćete napraviti umak tako što ćete ga usitniti štapnim mikserom, dodati mu jedan režanj češnjaka, malo soli, malo maslinovog ulja i malo soka limete. Pazite, brokula je već slana, stoga nemojte presoliti umak!
Foto: Edgar Castrejon/Unsplash