Tri recepta za zdravu i gustu vruću čokoladu

by | 3 prosinca, 2020

Vjerojatno ne postoji napitak kojem se više radujemo čim nam zima pokuca na vrata. Naravno, riječ je o vrućoj čokoladi.

Iako smo navili na one instant vruće čokolade iz vrećica, pune kalorija i nezdravih sastojaka, jeste li znali da postoji i zdrava, jednako ukusna verzija? Bogatstvo okusa prave vruće čokolade leži u sirovom kakau, koji je prava riznica nutrijenata i antioksidanasa. Pa zašto ne napraviti u okrilju svog doma, gdje ste okruženi s obitelji, zdravu verziju vruće čokolade s kvalitetnim, organskim kakaom i biljnim mlijekom, zaslađenu prirodnim sladilom i superhranom. U nastavku vam donosimo recept za tri opcije vruće veganske čokolade.

Tri recepta za zdravu i gustu vruću čokoladu

Veganska vruća čokolada

Sastojci:
1 šalica (250 ml) bademova mlijeka
2 žlice agavina sirupa (ili nekog drugog prirodnog sladila)
2 žličice organskog sirovog kakaa u prahu
½ žličice cejlonskog cimeta u prahu

Priprema:
Zagrijte bademovo mlijeko u lončiću, neka bude vruće, ali nemojte ga ostaviti da zakuha. Zatim ga maknite sa štednjaka i dodajte ostale sastojke. Miješajte sastojke dok se fino ne povežu. Možete upotrijebiti i mini pjenjaču za mlijeko kako biste dobili krasnu pjenu na vrhu. Ako preferirate gušću čokoladu, možete po želji dodati malo kukuruznog brašna. U tom slučaju pomiješajte malo kukuruznog brašna s malo toplog bademova mlijeka pa dodajte u vruću čokoladu i miješajte dok se malo ne zagusti. Poslužite vruću čokoladu u vašim omiljenim šalicama. Napitak još možete malo posuti kakaom u prahu te po želji u šalicu dodajte štapić cimeta.

Vruća čokolada s kuzu prahom

Sastojci:
Kuzu prah
Mlijeko po izboru
Kakao prah
Tamna čokolada

Priprema:

Kuzu otopite u 1 dl biljnog napitka, a drugi dio mlijeka ubacite u lonac i stavite grijati. U rastopljeni kuzu dodajte kakao prah i dobro miješajte kako ne bi nastale grudice. Kad se otopilo, prelijte tu smjesu u mlijeko koje se grije i dodajte komadiće čokolade. Promiješajte i to je to. Svakako pazite s kuzu prahom i zagrijavanjem. Što je mlijeko toplije, to se kuzu više zgusne pa je najbolje da mlijeko bude baš toplo, a ne vruće, jer ćete teško moći popiti.

Vruća čokolada s maca prahom

Sastojci:
1 šalica organskog kakao praha
1 šalica praha kokosovog mlijeka
1/4 šalice koksovog šećera ili nekog drugog prirodnog zaslađivača (stevia)
1/2 žličice cimeta
4 žličice sirovog kakaoa
2 žličice maca praha
malo himalajske soli

Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u jednoj zdjelici. Uzmite žlice kakao smjese, te stavite u šalicu. Zatim dodajte kipuću vodu i dobro promiješajte. Po ukusu dodajte još kakaa ili zaslađivača. P. S: Ako nemate prah kokosovog mlijeka, možete direktno toplu čokoladu pripremiti s pravim kokosovim mlijekom.

Foto: Unsplash