Ovo su najvažniji dodaci prehrani tijekom zime
Iako smo se odvikli od one prave klasične zime kada smo mogli dobro prepoznati koje je godišnje doba, savjeti za brigu o zdravlju, posebice o prehr...
Istraživanja pokazuju kako je odraslima potrebno od 7,5 do 9 sati sna, no pritom je važno obratiti pažnju na to koliko vremena odspavate odjednom. Probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres.
Lijekovi neka vam budu krajnji izbor, poboljšajte spavanje prirodnim načinima i hranom. Masne sireve i začinjenu hranu treba izbjegavati.
Vježbanje
Za dobar san potrebno je vježbati barem 20 minuta četiri puta tjedno. Posebno se preporučuje brzo hodanje ili trčanje, ples, plivanje. Vježbanje vas rješava stresa i učvršćuje tijelo, što su važni preduvjeti za dobar san, jer vam se produbljuje disanje i ojačava kardiovaskularni sustav.
Opuštanje
Umjesto televizije, prije spavanja slušajte glazbu, meditirajte ili čitajte literaturu koja vas usrećuje i smiruje.
Kava i alkohol
Napitke s kofeinom ograničite i pijte u prijepodnevnim satima. Alkohol vam neće pomoći u uspavljivanju.
Pazite na vrijeme
Pokušajte odlaziti na spavanje i buditi se uvijek u isto vrijeme jer tijelu odgovara ujednačen ritam. Vodite dnevnik spavanja, uvedite rituale poput kupanja prije sna, idite u krevet ranije, čak i vikendom.
Lijekovi
Ako patite od kronične nesanice izazvane drugim zdravstvenim problemima, lijekove vam može propisati isključivo vaš liječnik. Prije nego što posegnete za sredstvima za smirenje, isprobajte prirodne načine za bolji san i ništa ne uzimajte na svoju ruku.
Intima
Boljem snu pridonijet će i seksualni odnosi, odnosno intiman odnos s partnerom. Bit će dovoljno i malo maženja, nježnih riječi, te zagrljaja.
Prehrana
Posljednji dnevni obrok neka vam bude barem pola sata prije odlaska na spavanje. Ananas i banane, toplo mlijeko i keksi, pomoći će boljem snu, a izbjegavajte masne sireve, začinjenu hranu koja može izazvati probavne probleme ili povećati razinu šećera u krvi.
Izvor: 24sata. hr, M. G.