Jedva smo dočekali zeleno svjetlo kako bismo se mogli vratiti starim navikama i običajima u sklopu kojih se na tjednoj bazi okupljamo s prijateljima i smijemo se bez prestanka dugo u noć.
Naravno, dio koji je neophodan kada su druženja u pitanju je hrana i piće, no budući da je atmosfera, ljubav i druženje ono što je u prvom planu, ne želimo potrošiti previše vremena u kuhinji pripremajući specijalitete. Prva osoba koje smo se sjetili kada je ukusna i brza hrana u pitanju jest Nina Slišković Goleš, koja stoji iza gastroprofila Jedivolisoli. U svega nekoliko mjeseci, Nina je uspjela prikupiti zavidan broj pratitelja u svom gastro raju, što ni ne čudi s obzirom na lakoću i jednostavnost kojom objašnjava čak i one najkompliciranije recepte. Na profilu Jedivolisoli nije samo hrana, tamo odiše zajedništvo, tradicija i ljubav, pa je logično da će upravo Nina znati što pripremiti svojim najdražima kada dolaze na druženje (linkovi na video recepte nalaze se u nazivu recepata).
Flammkuchen, Tarte flambée ili u doslovnom prijevodu “pita pečena u plamenu” jelo je s granice Francuske i Njemačke, u originalnoj izvedbi s lukom i pancetom, ali u stvarnosti neka vam samo nebo bude granica za ideje i kombinacije. Pročitala sam negdje kako se po defaultu flammkuchen jede rukama, a na to baš i vuče… Na jedenje rukama, društvo oko stola i dobru čašu vina, idealno nekog Sauvignona.
Sastojci:
250 g brašna
125 ml vode
2 žlice ulja
prstohvat soli
2 glavice luka
10 dag pancete
180 g crème fraîche ili što masnijeg kiselog vrhnja
sol, papar, nasjeckana stabljika 1 mladog luka
Priprema:
1. Od brašna, vode, ulja i soli zamijesite tijesto. Ne smije vam biti ljepljivo i to je u biti jedino pravilo ovog jednostavnog tijesta. Stavite ga malo sa strane da odstoji.
2. Luk narežite na kolutove, stavite ga u posudu s vodom i u mikrovalnu na 2-3 minute ili u pećnicu na 10 ak minuta da malo omekša. Nasjeckajte sitno pancetu i stabljiku mladog luka.
3. Razvaljajte tijesto na veličinu pleha, stavite ga u pleh na papir za pečenje, namažite vrhnjem, poslažite luk i pancetu, začinite solju, paprom i mladim lukom. Zatim stavite peći na 250 °C nekih 10-15 minuta.
Super ideja za finger food, ali i doručak ili večeru, su ovi jednostavni pužići od lisnatog tijesta. Malo truda za baš efektan rezultat, tako bih ih najbolje okarakterizirala…
Sastojci:
1 list lisnatog tijesta
100 g krem sira
2 žlice kiselog vrhnja
100 g naribanog sira
100 g salame (šunka/zimska/slanina)
1 jaje
sol, papar
sezam
Priprema:
Pomiješajte krem sir, vrhnje, sol i papar, pa tom smjesom namažite lisnato tijesto. Posipajte naribani sir i salame, zarolajte i stavite u hladnjak na pola sata. Kad ga izvadite, režite kolutiće i poslažite ih na papir za pečenje. Premažite svaki pužić jajem koje ste razmutili i posipajte sezam. Pecite na 200 °C nekih 20-25 minuta.
Dugo sam od svoje mame slušala priče o tom slavnom lisnatom quicheu koji se ne stigne niti ohladiti prije nego nestane sa stola, a onda sam ga i sama isprobala i uvjerila se u istinitost cijele priče. Sumnjam kako ćete joj uspjeti odoljeti vi, ali i vaši gosti…
Sastojci:
1 list lisnatog tijesta
4 žlice maslinovog ulja
1 komad mlade kapulice
250 g gljiva
100 g šunke
3 žlice bijelog vina
250 g svježeg sira
1 komad mozzarelle
100 g sira gaude
100 ml kiselog vrhnja
sol, papar i origano
Priprema:
Razvaljano lisnato tijesto stavite u kalup tako da vam rubovi vise preko ruba kalupa. Stavite u hladnjak dok ne pripremite nadjev. Na maslinovom ulju pirjajte kapulicu, tanko narezane gljive (dio gljiva ostavite za dekoraciju) i šunku. Kad se dobro ispirja, dodajte vino i začine i ostavite da se prohladi.
Sve sireve i vrhnje izmiješajte i dodajte smjesi s gljivama. Po potrebi i ukusu začinite još. Rasporedite nadjev po tijestu, na vrh dodajte ostatak gljiva, rubove lisnatog prebacite preko nadjeva do kud sežu i u zagrijanoj pećnici pecite na 180 °C 30-ak minuta.