Jelenu Markotu, koja se krije iza profila eardur, pratimo već duži niz godina. U mnoštvu gastro profila, Jelenin se izdvaja po nešto drukčijim bojama i fotografijama koje ćete obožavati. Jelena je, moramo napomenuti, samouka kuharica koja hrani oko dvadeset gladnih usta jedne tehnološke kompanije. Odlučili smo joj postaviti nekoliko kratkih pitanja te smo za vas uspjeli izvući i jedan osvježavajući ljetni recept.
Koja je tvoja omiljena ljetna namirnica?
Toliko divnih sezonskih namirnica dozrijeva u ljeto da mi je jako teško izdvojiti jednu. Bit ću slobodna pa navesti top tri – smokve, rajčice i tikvice, promjenjivim redoslijedom. 🙂
Što najviše kuhaš ovoga ljeta?
Mislim da sam najviše puta spremala bijelu pizzu s tikvicama i dimljenim tofuom. 😀 Je, znam, paljenje pećnice i ljeto si nisu baš kombinacija iz snova, ali zato dimljeni tofu, tikvice i veganski sir daju tako dobru pizzu da se stvarno isplati malo patiti.
Bez čega ne možeš u kuhinji?
Ove godine igrom slučaja promijenila sam dosta kuhinja i sa sobom sam uvijek nosila i prve vadila svoje noževe.
https://www.instagram.com/p/B_kphJfpjzL/
Pratimo te već dugo i, ako smijemo primijetiti, u tvojoj je kuhinji nekad bilo namirnica životinjskog podrijetla. Što te potaknulo na prelazak na biljnu prehranu?
Da, postupno sam prešla na biljnu prehranu. Još uvijek nisam na kraju puta i s obzirom na posao kuharice i content kreatorice imam doticaja i sa životinjskim namirnicama, ali osobno uvijek biram biljnu opciju. Potaklo me to što sam kroz blisku osobu osvijestila još jače odakle moja prošla hrana dolazi i to mi je postalo jako teško ignorirati u ime okusa, kako sam to radila prije. Također uz rastuću vegansku ponudu mi ništa ne nedostaje i stalno otkrivam nove mogućnosti.
Recept za omiljen, brz i jednostavan ljetni obrok?
Flatbread s cijeđenim biljnim jogurtom i rajčicama. Ovo jednostavno jelo postat će još brže ako koristite gotovi Flatbread (npr. tortilju ili naan). Bitno je samo sjetiti se večer prije (ili u jutro) staviti cijediti jogurt tako da dobije čvršću, mazivu konzistenciju. 200 g biljnog jogurta (npr. sojin ili od indijskih oraščića) pomiješajte s prstohvatom soli i 1/4 žličice češnjaka u prahu pa stavite cijediti u cijedilo koje ste obložili s nekoliko slojeva kuhinjskog ubrusa ili sirne marame. Cijedite preko noći u hladnjaku, ili najmanje dva sata tako da dobijete čvršću konzistenciju. Ohlađene rajčice narežite na kriške, posolite i prelijte s maslinovim uljem i jednom žličicom javorovog sirupa te marinirajte 5 minuta. Tostirajte flatbread po izboru, nadjenite jogurtom, mariniranim rajčicama, salatom i svježim začinskim biljem.