Mnogi ljudi vjeruju da ugljikohidrati uzrokuju debljanje, a da prehrana na bazi namirnica biljnog podrijetla vodi do anemije. Istraživanje provedeno među 2000 Amerikanaca otkrilo je da je 63 posto osoba u nekom životnom trenutku vjerovalo u barem jednu činjenicu o hrani za koju su kasnije doznali da je mit.
Kako piše New York Post, 22 posto ispitanika vjeruje da bezmliječna prehrana dovodi do nedostatka kalcija, 30 posto smatra da ljudi moraju jesti crveno meso zbog proteina, a 32 posto da je margarin nezdraviji od maslaca. Istovremeno 69 posto ljudi ne razumije razliku između margarina i maslaca.
Ova konfuzija dovela je do toga da četvrtina ljudi ne razumije koja hrana je za njih dobra pa dvoje od pet ispitanika izjavljuje da bi voljeli biti educiraniji o prehrani.
Istraživanje je provela tvrtka Upfield u suradnji s nutricionistima koji su razbili neke najčešće mitove o hrani.
“Potrošačima je teško prepoznati u što vjerovati jer postoji puno izvora informacija. Istraživanje je pokazalo da šestina nacije vjeruje da je margarin nezdrav jer sadrži trans masti. Istina je da je većina proizvođača prije puno godina uklonila hidrogenirana ulja zbog čega to nije točno. Slično tome, četvrtina ima dojam da ugljikohidrati uzrokuju debljanje. Prejedanje bilo čime dovodi do nakupljanja kilograma, ali ako ste umjereni, ugljikohidrate ne treba izbjegavati”, pojasnila je nutricionistkinja i članica Britanskog udruženja dijetetičara Priya Tew.
Kako dodaje, u eri influencera teško je razaznati što je istina, a što nije.
“Prirodni sokovi su hit. Zato je osmina ljudi uvjerena da je to jednako kao da jedu voće i povrće, a nisu svjesni da se tijekom procesa pripreme soka gube vlakna”, ističe.
Ipak, smoothie sadrži pulpu i meso pa je zdravija alternativa soku, kako navodi Tew.
Istraživanje je otkrilo i da 23 posto ispitanika vjeruje da je prehrana na bazi biljaka ona koja ne uključuje nikakve namirnice životinjskog podrijetla. Prava istina je da taj oblik prehrane uključuje 80 posto biljno hrane, a ostatak su meso i drugi životinjski proizvodi.
Također, 44 posto ispitanika izbacilo je meso i kruh iz jelovnika kako bi vodili zdraviji životni stil, a šestina mliječne proizvode, dok njih 38 posto izbjegava šećer.