Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Da biste doznali koliko je zdrava vaša slatka poslastica, potražite informacije o tri sastojka: bjelančevinama, mastima i vlaknima.
Slatki, kremasti i hladni sladoled mnogima je omiljeni ljetni desert. Neki bi ga čak mogli nazvati savršenim. No, tijekom 1990-ih pojavio se trend proizvodnje hrane s niskim udjelom masti, takozvanih “light” proizvoda, a vrlo brzo pojavile su se i navodno zdravije verzije sladoleda. Nameće se pitanje jesu li oni doista bolja opcija za vaše zdravlje, ali i vitku liniju.
Iako proizvođači tvrde da ovakvi sladoledi nude isti okus i potpuno zadovoljstvo, ali s manje masti i kalorija, teško je potvrditi da je to u potpunosti istina. Štoviše, stručnjaci vjeruju da je potpuno suprotno, a svoj stav potkrepljuju i s nekoliko istraživanja, kako piše Business Insider.
Problem s proizvodima s niskim udjelom masti je jednostavan. Kako bi se kod takvih proizvoda nadomjestio gubitak okusa koji dolazi sa smanjenjem udjela masti, proizvođači hrane obično dodaju šećer. Krajnji rezultat je proizvod koji može imati manje kalorija i manje masti, ali umjesto toga sadrži više šećera.
Također, paradoksalno je da su mnoga istraživanja potvrdila kako hrana s većim udjelom masti ne mora nužno biti povezana s povećanjem tjelesne težine, ali prehrana bogata šećerom će sasvim sigurno utjecati na rast broja na vašoj vagi.
Pregledom čak 50 studija o prehrani i debljanju dobiveni su rezultati koji su objavljeni u časopisu “Food and Nutrition Research”, a pokazalo se da što su rafiniraniji ugljikohidrati (kao što je šećer) koje jedete, to ćete lakše nakupiti suvišne kilograme. Do sličnih rezultata došli su i istraživači koji su usporedili 68 studija te svoje rezultate objavili u časopisu “British Medical Journal”, koji su otkrili da što više konzumirate šećer, to ćete više kilograma imati.
Također, što više šećera unosite u organizam, to ćete ga više željeti. Edward Damiano, istraživač dijabetesa i profesor biomedicinskog inženjerstva na sveučilištu u Bostonu, to naziva “učinak inzulina”. Upravo to bi se moglo dogoditi kada se počastite “light” sladoledom koji je siromašan tvarima kao što su proteini i vlakna, a bogat šećerom.
Kad jedete hranu koja je bogata šećerom ili je jako obrađena, vaše tijelo i mozak vam teže šalju signale da ste siti pa umjesto da na vrijeme shvatite kako je vaš želudac pun, ove namirnice bi mogle zavarati mozak koji će vam nastaviti slati signale da ste i dalje gladni.
Zato sljedeći put kad se odlučite počastiti sladoledom, obratite pažnju na deklaraciju. Ako sadrži malo proteina, masti i vlakana, a ima visok udio šećera i ugljikohidrata, možda je vrijeme da pronađete novi omiljeni desert.