Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Kapsaicin, spoj u chili papričici, koji joj daje snažan i ljuti okus, koristi se za razvoj lijekova protiv debljine – i istraživači tvrde da dobro funkcionira.
Naime, Istraživači sa Sveučilišta Wyoming School of Pharmacy testirali su spoj na miševima i ustanovili da to pomaže kod gubitka težine.
Molekula reagira s perifernim dijelom našeg živčanog sustava i smatra se da ima svojstva smanjenja boli. Korištenjem lijeka metabocina, koji polako oslobađa kapsaicin tijekom 24 sata, istraživači su testirali utjecaj pikantnog spoja na miševe hranjene prehranom visokom u mastima.
Mjerenjem funkcije jetre i bubrega, krvnog tlaka, razine šećera u krvi i kolesterola, istraživanje je pokazalo da su miševi izgubili tjelesne masnoće i poboljšali cjelokupno zdravlje tijekom razdoblja od osam mjeseci, i to bez nuspojava.
Molekula kapsaicina također je testirana kao lijek za liječenje stanja kao što je reumatoidni artritis i čak se misli da potencijalno može zaustaviti stanice raka dojke da se umnažaju. Uspjeh u gubitka masti kod miševima mogao bi usmjeriti istraživače da ga testiraju u tabletama za gubitak težine kod ljude.
Ali stručnjaci su također upozorili da rezultati ne znače da bi ljudi trebali početi konzumirati velike količine čili papričice. Ljute chili papričice se ne apsorbiraju lako u želucu, što znači da kapsaicin koji sadrže neće nužno imati isti učinak kao i tableta.
IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR