Ukusna čokoladna torta

by | 25 siječnja, 2013

Za kore:

  • 9 žlica brašna
  • 9 žlica šećera
  • 90 g margarina
  • 3 žlice kakaa
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 3 jaja

Za preljev od bijele čokolade:

  • 200 g bijele čokolade
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 50 g margarina

Za čokoladnu kremu:

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 6 dl slatkog vrhnja
  • 50 g margarina
  • 2 vrećice šlag fixa
  • 1 žlica kakaa

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja

Priprema:

Kore:
1. Pomiješati 3 žlice brašna, 1/3 vrećice praška za pecivo i žlicu kakaa.
2. Umutiti žumanjke, 3 žlice šećera i 30 g margarina. Dodati smjesu od brašna i dobro izmiješati.
3. Jedan bjelanjak umutiti u čvrst snijeg pa dodati u smjesu od žumanjaka i polako promiješati. Okrugao kalup promjera 24 cm obložiti papirom za pečenje. Uliti u njega pripremljenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj pećnici na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Preljev od bijele čokolade:
1. U manju posudu uliti 2 dl slatkog vrhnja i ostaviti da proključa.
2. Zatim dodati izlomljenu bijelu čokoladu i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne otopi.
3. Potom skloniti sa štednjaka, dodati margarin i uz neprestano miješanje otopiti ga. Preljev ostaviti sa strane da se ohladi.

Čokoladna krema
1. U manju posudu uliti 2 dl slatkog vrhnja i ostaviti da proključa.
2. Zatim dodati izlomljenu tamnu čokoladu i uz neprestano miješanje kuhati dok se ne otopi.
3. Skloniti sa štednjaka, dodati margarin i uz neprestano miješanje ga otopiti.
4. Posebno umutiti 4 dl slatko vrhnje i šlag fix. Dodati kakao i promiješati.
5. Na kraju dodati ohlađenu čokoladnu kremu i umutiti mikserom.

Završeni postupak:
1. Pečene kore premazati preljevom od bijele čokolade.
2. Kada se preljev stegne, preko njega nanijeti pripremljenu kremu od tamne čokolade te kore naslagati jednu na drugu.
3. Preostalom kremom premazati bočne stranice torte i preliti je glazurom od čokolade (otopiti čokoladu s malo ulja).

Izbor: Dobra hrana