Malo toga je ukusnije i mekanije od domaće palačinke. Kad smo čuli da je 1. ožujka Dan palačinki, napravili smo si jedne za doručak kako bismo si zasladili dan i još se jednom podsjetili koliko se recept može prilagoditi i dobiti vrlo, vrlo ukusno jelo za koje bi mnogi zatvorenih očiju rekli da je nešto posve drugo.
Kreativnost u kreiranju recepata za palačinke definitivno je pojačala i pandemija, kao i društvene mreže, gdje svatko može doprinijeti svojim kulinarskim otkrićima.
Među mnoštvom popularnih recepata, jedan od popularnijih u posljednje vrijeme na TikToku je recept za palačinke s limunom i ricotta sirom. Ove su palačinke meke i nježne te se tope u ustima. Savršeno su prozračne, a svidjet će vam se i onaj djelić svjetline i okusa limuna. Ovo su savršene palačinke za nadolazeće proljeće i vjerojatno će postati vaš novi desertni favorit!
1 i 1/2 šalica brašna
3 i pol 1/2 žlice granuliranog šećera
2 žlice praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1 šalica mlijeka
3/4 šalice ricotte (masne ili cijele)
3 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1-2 žlice limunove korice (ovisno o tome koliko limuna želite)
60 ml svježeg limunovog soka
1 žlica otopljenog maslaca
Priprema:
Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi. U zdjeli za miješanje miješajte brašno, granulirani šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol 20 sekundi.
U sredini smjese brašna napravite udubljenje i ostavite sa strane.
U zasebnoj velikoj posudi za miješanje miješajte mlijeko, ricottu, jaja i vaniliju dok se dobro ne spoje.
U smjesu s mlijekom dodajte maslac, koricu limuna i limunov sok i miksajte dok se ne spoji. Odmah je ulijte u smjesu od brašna i umutite samo da se spoji. Tijesto treba biti malo grudasto.
Ulijte 1/3 šalice tijesta na rešetku ili tavu namazanu maslacem i pecite dok se na površini ne počnu pojavljivati mjehurići i dno ne postane zlatnosmeđe, a zatim okrenite i pecite suprotnu stranu dok ne porumeni. Poslužite toplo posuto šećerom u prahu po želji i preliveno javorovim ili nekim drugim sirupom.