
Sve što trebate znati o prelasku na vegansku i plant-based prehranu otkriva nutricionistica
Veganstvo već dulje vrijeme nije novost, već zapravo način života i prehrambeni pravac na koji se najčešće odlučuju pojedinci koji žele živjeti po ...
Tajna zdravog srca leži u mediteranskoj prehrani i umaku od rajčica, tvrde španjolski znanstvenici. Naime, umak od rajčica sadrži 40 antioksidansa polifenola koji sprječavaju oksidativni stres, koji oštećuje srčani mišić. Samim tim, ako redovno konzumirate ovaj umak, smanjujete rizik od srčanog udara.
Znanstvenici su proučavali na koji način tradicionalni umak “sofrito”, koji se jede u Španjolskoj, Portugalu i Latinskoj Americi, a radi se od rajčica, luka, češnjaka, maslinovog ulja i kukuruznog brašna, utječe na zdravlje srca. Utvrdili su da konzumiranje ovog umaka bolje djeluje na srce nego konzumiranje pojedinačnih namirnica, jer kombinacija ovih sastojaka sadrži veći udio polifenola.
Naravno, što su sastojci kvalitetniji, to je i korist veća, pa je umak s ekstra djevičanskim maslinovim uljem kvalitetniji jer ima bolja antioksidativna svojstva.
Izvor: Daily Mail