Olakšajte si zimu uz pomoć beauty i wellness navika kojih se drže Skandinavke
Stiglo je mnogima ne baš omiljeno doba godine – hladni zimski mjeseci, temperature koje se bliže nuli, duge noći i kratki dani. Kako biste se u ovo...
WHO savjetuje i daje preporuke da se ne koriste zaslađivači koji nisu šećer, posebice za smanjenje težine
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je nove smjernice o zaslađivačima koji nisu šećer, u kojima se ne preporučuje korištenje umjetnih zaslađivača za kontrolu tjelesne težine.
Preporuka se temelji na nalazima sustavnog pregleda dostupnih dokaza koji upućuju na to da uporaba umjetnih zaslađivača ne donosi nikakvu dugoročnu korist u smanjenju tjelesne masnoće kod odraslih ili djece.
Rezultati pregleda također sugeriraju da mogu postojati potencijalni neželjeni učinci dugotrajne uporabe umjetnih sladila, poput povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti kod odraslih.
“Zamjena slobodnih šećera s umjetnim zaslađivačima dugoročno ne pomaže u kontroli tjelesne težine. Ljudi trebaju razmotriti druge načine za smanjenje unosa slobodnih šećera, poput konzumiranja hrane s prirodnim šećerima, poput voća, ili nezaslađene hrane i pića”, kaže Francesco Branca, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu i sigurnost hrane.
“To nisu esencijalni prehrambeni čimbenici i nemaju nutritivnu vrijednost. Ljudi bi trebali u potpunosti smanjiti slatkoću prehrane, počevši od ranog života, kako bi poboljšali svoje zdravlje.”
WHO kaže da se njezini savjeti ne odnose na ljude koji već imaju dijabetes jer je davanje preporuka za ovu skupinu bilo izvan opsega pregleda, a studije na osobama s dijabetesom nisu bile uključene. Ipak, osobe s dijabetesom tipa 2, kod kojih razina glukoze u krvi može biti previsoka, općenito trebaju ograničiti količinu šećera koju jedu.
Cilj svega je da ljudi smanje sve zaslađivače – bilo da su prirodni ili umjetni.
Pročitajte: Stručnjaci preporučuju upravo ovo voće kao odlično za snižavanje razine kolesterola
WHO savjetuje ljudima da prestanu koristiti sve umjetne zaslađivače ili zaslađivače bez šećera. Smjernice se odnose na pojedinačne pakete zaslađivača koje ljudi mogu dodavati hrani i pićima, kao i na ultraprerađenu hranu koja sadrži zaslađivače.
Ovo uključuje:
Šećer, med, agava i derivati šećera – uključujući kukuruzni sirup ili šećerne alkohole – ne smatraju se “zamjenama koje nisu za šećer” pa nisu posebno navedeni u novim smjernicama WHO-a. Ali to ne znači da bi ljudi trebali prijeći na te proizvode. U prethodnim smjernicama, agencija je već preporučila smanjenje svih šećera. Šećerni alkoholi, također poznati kao polioli, obično se nalaze u prerađenoj hrani.
Smjernice WHO-a o korištenju i štetnosti umjetnih zaslađivača dio su postojećih i nadolazećih smjernica o zdravoj prehrani čiji je cilj uspostaviti cjeloživotne zdrave prehrambene navike, poboljšati kvalitetu prehrane i smanjiti rizik od nezaraznih bolesti diljem svijeta.
Pročitajte: Ovo je najzdravije voće na svijetu, koliko često ga konzumirate?
Foto: nensuria iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels