Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Nekad ćemo ga preskočiti, ponekad pojesti nešto usput, onako na brzinu, no naše sugovornice svoj će prvi obrok u danu pomno pripremiti. Obožavate li doručak kao i mi ili ste se jednostavno zasitili svoje klasične zobene kaše, u nastavku otkrijte male food tajne stručnjakinja iz područja fitnessa i nutricionizma koje su s nama podijelile svoje savjete za zdrav i ukusan početak dana!
ZDRAVA TORTILJA S AVOKADOM
“Za doručak volim odabrati obrok koji će me dugo zadržati sitom i koji obuhvaća ugljikohidrate, vlakna, zdrave masti te, naravno, proteine. Prije konkretnog obroka, prvo popijem iscijeđeni grejp koji je bogat anioksidansima, utječe na regulaciju šećera i odličan je za sagorijevanje masnih naslaga. Najdraža opcija za doručak već duže vrijeme mi je integralna tortilja u koju stavim avokado, kajganu i nekoliko šnita deluxe šunke.” Tea Kravaršćan, fitness influencerica
PO JUTRU SE DAN POZNAJE
“Sasvim običan svakodnevni radni dan započinjem šalicom “turske” ukave bez šećera i mlijeka. S obzirom na to da imam gastritis, kava bez mlijeka i šećera moja je jutarnja doza kofeina. Najčešći doručak tijekom tjedna je u obliku shakea koji se sastoji od zobenih pahuljica koje mi daju sitost, kokosovog mlijeka, pola banane, 2-3 oraha, izvora zdravih masti te jedne žličice čistog kakaovca, da si zasladim početak dana. Ovaj doručak iznosi oko 20 posto ukupne kalorijske vrijednosti koju unosim dnevno (1400 –1700 kcal, ovisno o tome imam li taj dan trening ili nemam).” Ivana Barišić mag. nutr., Nutrilife centar
ENERGETSKI POČETAK AKTIVNOG DANA
“Doručak je za mene najvažniji obrok u danu zbog pokretanja bazalnog metabolizma i potrebne nutritivne energije za sve jutarnje zadatke i aktivnosti. O važnosti doručka govori i činjenica da mora biti nutritivno izbalansiran, određenog kalorijskog unosa koji je prilagođen mojem dnevnom unosu kalorija te, ako je moguće, prilagođen mojoj intoleranciji na određene nutrijente. Moj doručak se svaki dan bazira na zobenim pahuljicama ili mekinjama s 50 posto mlijeka i vode, u koje dodajem prah od đumbira i cimeta, čips od kokosa, lanene i chia sjemenke, čisti kakaovac i ponekad malu žlicu meda.” Mirela Marić mag. nutr., direktorica Nutrilife Centra Nutricionizam & Dijagnostika
SVAKO JUTRO JEDNO JAJE…
“Za doručak gotovo uvijek biram jaja jer su odličan izvor proteina i zdravih masti, a nemaju puno kalorija, i drže me sitom oko četiri do pet sati. Najčešće radim kajganu s tri jaja tako da na žlici svinjske masti ili maslinovog ulja lagano popržim povrće (luk, tikvicu, patlidžan, špinat…) i dodam jaja. Važno mi je da su jaja svježa i domaća pa ih nabavljam od već poznatih mi teta. Kad se zaželim slatkog doručka, pojest ću svježi sir sa žlicom maslaca od kikirikija i pola mjerice proteina s okusom. I, naravno, kava je obavezna.” Iva Haček, mag. iur. i instruktorica fitnessa uz glazbu
MEDITACIJA UZ DORUČAK BOGAT PROTEINIMA
“Dan započinjem s puno vode. Nakon vježbe disanja i meditacije, skuham veću i jaču tursku kavu, s kap-dvije mlijeka i stevijom. U fazi definicije 3-5 puta tjedno trčim natašte nekih pola sata na svježem zraku. Nakon trčanja, pripremim sljedeći doručak: pomiješam 200 g proteinskog jogurta, običnog, bobičasto voće – 1 šaka (borovnice, ili jagode, maline, kupine…), neko sezonsko voće po izboru – oko 100 g, 5-6 oraha ili pekana, 5-6 pečenih badema, 2 brazilska oraha, 1 žličica mljevenih sjemenki lana, zimi dodam i 1 žlicu namočenih zobenih pahuljica, 2 žličice miješanih koštica buče, sjemenki konoplje, sezama, chije i suncokreta, prethodno kratko namočenih, cimet, kurkumu, nekoliko namočenih goji bobica, listići metvice i steviju.” Ines Žižić, urednica portala atma.hr, bodybuilderica
Foto: Unsplash