Skandinavska prehrana jednako je blagotvorna za zdravlje kao i mediteranska, zaključili su znanstvenici. Zato smo odlučili upoznati vas s osnovama ovog načina prehrane i, na prvi pogled, malo egzotičnim stilom pripreme hrane koji nam je ipak jako blizak.
Skandinavski način prerane uključuje konzumaciju mliječnih proizvoda, ribu, raženi kruh, razne bobice i nemasno crveno meso.
Bogatstvo crvenog mesa čini ovu prehranu visokoproteinskom, ali bez masnoća i s puno omega-3 masnih kiselina koje su izuzetno blagotvorne za učinkovito funkcioniranje organizma.
Prije glavnog jela uglavnom se jedu kuhana jaja, dimljeno meso i riba, te kiselo povrće, što smanjuje osjećaj gladi.
Nordijci smatraju da je nemasno crveno meso zdravije i bolje od teletine ili piletine, koja se zamjenjuje ribom iz sjevernih mora poput skuše, haringi ili bakalara upravo zbog visokog udjela nezasićenih masnih kiselina.
Maslinovo ulje skandinavske prehrane je ulje od repice zbog većeg udjela omega-3 masnih kiselina, a kruh je obavezno raženi, nikako bijeli.
Voće se pretežno odnosi na borovnice i slične bobice zbog velike količine antioksidanasa, dok od povrća najviše konzumiraju špinat, kelj i kupus, bogate vitaminima B i C.
Skandinavci imaju najmanje pet obroka dnevno koji nisu baš obilni, tako da tijekom cijelog dana imaju dovoljno energije.