
Sve više mladih žena obolijeva od raka. Evo kako možete smanjiti rizik
Ponekad nam se čini da nikad prije nije bilo toliko čestih slučajeva raznih vrsta oboljenja, posebice raka kod žena. Pri tome, rak dojke je najčešć...
PMS ne izluđuje samo žene, od njega pati i njihova okolina, pa ako vam je dosta PMS-a, pokušajte pratiti ovaj mjesečni raspored, a kako je riječ o apsolutno prirodnim namirnicama, nemate što izgubiti, naravno, osim simptoma predmenstrualnog sindroma.
Od jednog do pet dana – Trenutačno ste vrlo emocionalno osjetljive, a hrana bogata magnezijem (špinat i integralne žitarice), te s omega-3 nezasićenim masnim kiselinama (losos, sardine ili orasi) pomoći će vam da se opustite.
Od šest do 13 dana – Pojačano lučenje hormona štiti vas od stresa, a takvo opušteno stanje uma omogućava vam da se lakše prisilite jesti zdraviju hranu. Ovaj period mjeseca idealan je da se bacite na vitaminske bombe – voće i povrće.
Od 14 do 17 dana – Koncentracija hormona u vašem tijelu raste iz dana u dan i gotovo je na samom vrhuncu, a zbog toga su vam osjetila osjetljivija. Zašto ne biste pozitivno iskoristili tu nuspojavu i nagradili nepce? Slobodno navalite na gurmanske specijalitete poput sireva, tartufa, škampi, jastoga, dagnji, govedine i kvalitetnog vina – naravno, ovo su samo primjeri općeprihvaćenih luksuznih jela koja nisu za svaki džep, a poanta je da uživate u jelima koja volite.
Od 18 do 23 dana – Kada se progesteron nađe na vrhuncu, probava se usporava. Kako biste kontrirali ovom simptomu, potrebno je u prehranu ubaciti što više integralnih žitarica, poput smeđe riže ili ječma, i povrća. Te namirnice su bogate cjelovitim vlaknima, koja pomažu kod zatvora.
Od 24 do 28 dana – PMS je stigao i kod vas se budi želja za hranom koja će vam pružiti utjehu, a to su najčešće raznorazne slastice, od keksa, do kolača i sladoleda. Istraživanja su pokazala da žene u ovom periodu konzumiraju oko 75 posto više mliječnih proizvoda, oko 60 posto više ugljikohidrata i 25 posto više šećera od sretnica koje nemaju problema s PMS-om. Stoga je vrlo važno pravilno kombinirati bjelančevine i ugljikohidrate kako bi šećer u krvi ostao stabilan. Sladoled je namirnica koja zadovoljava sve kriterije, no nemojte pretjerivati.