Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Američko istraživanje pokazalo je da su ljudi koji imaju više supermarketa i dućana s prehrambenim proizvodima u blizini doma, kao i osobe koje na putu prema poslu ili prema domu prolaze pokraj više restorana s brzom hranom, skloniji višku kilograma i pretilosti.
Da bi potvrdili svoju pretpostavku znanstvenici su zabilježili kućne i poslovne adrese 710 pojedinaca te adrese supermarketa, manjih dućana s prehrambenim proizvodima, fast food i ostalih restorana u i oko New Orleansa pokraj kojih prolaze ispitanici.
Očekivano, svi oni koji su češće prolazili pokraj restorana brze hrane imali su veći BMI (indeks tjelesne mase) od osoba na čijem putu nije bilo takvih dućana i restorana.
No na iznenađenje znanstvenika, i kod osoba koje su na putu prema poslu ili kući imale veći broj supermarketa u kojima su mogli kupiti puno svježih proizvoda, voća i povrća, kao i više manjih trgovina s raznovrsnim prehrambenim prozvodima, evidentiran je viši prosječan BMI nego kod osoba u čijem je susjedstvu bilo manje mjesta za kupnju namirnica, pokazala je studija.
Ovakvi pokazatelji upućuju na to da dio problema jednostavno leži u dostupnosti nezdrave hrane, a drugi dio problema su sami ljudi koji zaobilaze mjesta u supermarketu sa svježim namirnicama te se odlučuju na kupnju brze hrane i zamrznutih proizvoda.
“Nažalost, glavni su problemi afinitet i izbor kupca”, kaže Adriana Dornelles, autorica studije i znanstvenica na Državnome sveučilištu Arizona (Tempe). Sa žaljenjem dodaje da je “zamka brzoga i jeftinog obroka brze hrane postala norma među Amerikancima”.
Premda je sve više dokaza da distribucija hrane i izbor prehrambenih namirnica trgovaca hranom i restorana ima priličan utjecaj na prehrambene navike pojedinca, velik dio ovog istraživanja bio je usredotočen samo na gradske stambene četvrti ili na ruralne zajednice, kako je napisala Dornelles u stručnome časopisu “PLoS ONE”.
Rezultati studije upućuju na to da dostupnost restorana brze hrane u dijelu grada u kojemu pojedinci provode najveći dio dana bez sumnje utječe na prehrambene navike i potencijalnu pretilost, kako kaže Tamara Dubowitz, znanstvenica koja se bavi politikom prehrane u tvrtki RAND u Pittsburghu, no nije sujelovala u istraživanju.
“Svijest o tomu na koji nam način svakodnevno okruženje otežava nastojanja da ostanemo zdravi, kao i pokušaj da se priklonimo okruženju koje nas potiče na promicanje zdravlja bez obzira na to kakvo bilo okruženje, nešto je čemu bismo se svi s vremenom trebali naučiti”, smatra Dubowitz.