Ako ste novopečeni vegan ili vegetarijanac, vjerujemo da vam još uvijek nedostaju neka jela koja ste kroz život jeli, no srećom, uz pregršt kreativnih ljudi koji osmišljavaju brojna jela, danas vam doista ništa ne treba nedostajati.
Trik pomoću kojega nećete ni osjetiti da ne jedete meso leži u tome da pravilno začinite svoja jela, dodate im dimljeni okus, a upravo tako možete dobiti i vegansku slaninu napravljenu od povrća. Jedan popularna opcija pripreme veganske slanine jest mrkva, koja je, iako slatka, odlična zamjena za slaninu ponajprije zbog teksture. Nakon što iz nje izađe tekućina – dobijete hrskavost baš poput one u slučaju slanine. Ne trebate puno predznanja u kuhinji da bi napravili ovo jelo. Recept je jednostavan i fleksibilan te se bazira na osnovama.
Sastojci:
3-4 sirove mrkve, tanko narezane
1 čajna žličica javorovog sirupa
1 žličica tekućeg dima
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica luka u prahu
½ žličice dimljene paprike
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. S obzirom na to da je recept dosta fleksibilan, možete slobodno staviti više ili manje nekog začina, ovisno o tome kako volite. Razrežite mrkvu na pola i s unutarnje strane mrkve povlačite poteze gulilicom kako biste dobili tanke ploškice koje izgledaju poput slanine. Marinirajte ploške mrkve u umaku koji ste prethodno pripremili 30-ak minuta te ih poslažite na papir za pečenje. Obavezno razmaknite svaki komad mrkve zato da ne bi postale gnjecave. Stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 10 minuta, izvadite van, pričekajte da se stisnu i uživajte u okusu.