Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Prema novijim istraživanjima, pojedini vitamini i ostali dodaci prehrani mogu štetiti zdravlju, neki doprinose razvoju određenih tipova raka, a neki nastanku kamenca u bubrezima. Ovdje je popis vitaminskih i drugih dodataka prehrani koje treba uzimati i onih koje je bolje izbjegavati:
Studija pokazuje kako unošenje prevelike količine u organizam može biti štetno. Veliko istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da žene koje duže vrijeme piju multivitaminske preparate žive kraće od onih koje ih ne uzimaju. U istraživanju je sudjelovalo oko 39.000 starijih žena.
Ovaj vitamin zaslužan je za jačanje kostiju zato što doprinosi apsorpciji kalcija. Sunčeve zrake pomažu tijelu da ga proizvede, ali sunca nema uvijek. Neka istraživanja pokazuju kako ljudi koji uzimaju vitamin D žive duže od onih koji ga ne uzimaju.
Prevelika količina može prouzročiti razvoj određenih vrsti raka. Na primjer, za vitamine A, C i E, koji su su antioksidansi i bez problema ih se može pronaći u hrani, smatralo se da štite od raka. Ali, novije studije pokazuju kako je pretjerano konzumiranje štetno. Muškarci koji puše i uzimaju redovito vitamin A češće obolijevaju od raka pluća od muškaraca koji samo puše.
Dugo se vjerovalo kako je preporučeni unos ovog vitamina oko 2000 miligrama na dan, a ne manje od 200 do 250 miligrama. Sada stručnjaci tvrde kako to nema nikakve veze sa zaštitom tijela od prehlade, ili da je učinak vrlo malen. Kažu kako, pretjerivanje s vitaminom C i uzimanje 2000 miligrama dnevno povećava rizik od nastanka kamenca u bubrezima.
Godinama se preporučuje zato što štiti od Alzheimerove bolesti, bolesti srca itd. Ali, znanstvenici u posljednje vrijeme apeliraju da se ne pretjeruje. Njihova upozorenja temelje se na studiji iz 2014. godine u kojoj je sudjelovalo više od 25.000 srčanih bolesnika.
Ispostavilo se kako dugotrajno uzimanje vitamina B3 (da bi se povećala razina “dobrog” HDL kolesterola) ne smanjuje učestalost infarkta, moždanog udara i smrti. Osim toga, oni koji duže vrijeme uzimaju B3 kao dodatak prehrani češće imaju infekcije, unutarnja krvarenja i probleme s jetrom.
Probiotici bi trebali u crijevima potaknuti razvoj dobrih bakterija, ali učinak na tijelo za sada je različit, odnosno utjecaj nije dovoljno istražen. U nekim slučajevima pomažu, u drugima ne, pa je bolje uzimati ih samo kroz hranu – jogurt, kiselo mlijeko itd.
Cink skraćuje vrijeme trajanja simptoma kod prehlade pa ga je dobro uzimati kroz razne preparate. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da su prehlađeni ljudi koji su uzimali cink brže ozdravili i imali blaže simptome.
Pretjerano konzumiranje ovog vitamina povećava rizik od razvoja određenih vrsti raka. Posljednjih godina ovaj poznati antioksidans postao je vrlo popularan jer se govorilo kako štiti od raka. Ali, istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da je veća šansa od dobivanja raka prostate kod muškaraca koji dodatno uzimaju vitamin E od onih koji se oslanjaju samo na ono što dobiju kroz hranu.
Folna kiselina je zapravo vitamin B koji tijelo koristi za proizvodnju novih stanica. Prema nekoliko velikih istraživanja, uzimanje folne kiseline prije začeća i tijekom trudnoće smanjuju rizik od oštećenja neuralne cijevi, ozbiljnog i smrtonosnog oštećenja mozga i kralježnice kod bebe.
IZVOR: 24sata.hr