Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Jagoda, voće iz porodice ruže, bogata je vodom (više od 60%) i siromašna šećerom (10%), pa spada u voće s najmanje kalorija. S obzirom na to da joj je sezona u svibnju i lipnju, pripremili smo vam nekoliko zanimljivosti o ovom voću.
Kako bismo zadovoljili potrebe organizma za dnevnom dozom voća, preporučuje se porcija od osam jagoda, koja sadrži otprilike 50 kalorija i teži 150 grama, a odličan su izvor folata, vitamina C, prehrambenih vlakana i mnogih drugih hranjivih tvari. Unesete li u organizam navedenu dozu jagoda učinit ćete svom tijelu i organizmu veliku uslugu. Mnoge tegobe, umjesto pomoću lijekova, sada možete rješavati ovim čarobnim voćem:
Jagode sadrže svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja – pojedite porciju jagoda.
Imaju i protiuupalna i antibakterijska svojstva, te pomažu pri ublažavanju upalnih procesa.
Koristite ih za snižavanje temperature i kod bolova u mišićima.
Jagode su odlično sredstvo protiv opeklina.
Jagode smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti.
Ovo voće snižava kolesterol u krvi i štiti od karcinoma debelog crijeva.
Jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, pripisuju joj se i afrodizijačka svojstva.
Jagode su vrlo specifične i posebne, te su jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvan.
Jagoda nije u pravom smislu riječi voće, nego je rezultat debljanja cvjetišta latica, koje poprima mesnatu strukturu.
Pravi voćni dijelovi su samo njezine male smeđe sjemenke – gore navedene – koje pokrivaju površinu tih mesnatih omotača.
S jagodama, također, treba biti oprezan, jer spadaju u namirnice koje oslobađaju histamine, a koji mogu izazvati alergijsku reakciju. Stoga je važno priviknuti organizam na jagode tako da ih postepeno uvedemo u prehranu, što se posebno odnosi na malu djecu.
Izvor: gloria.hr