Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Kava je većini ljudi neizostavni dio početka dana, a mnogima i omiljeni dnevni napitak bez kojeg jednostavno ne mogu zamisliti život.
No, tu leži moguća zamka – ako pijete kavu s raznoraznim dodacima, ona postaje izuzetno kaloričan napitak koji loše utječe na vašu liniju. Stoga, svi oni koji ne mogu zamisliti život bez kave, a željeli bi smanjiti dnevni unos kalorija u organizam, trebali bi razmisliti o tome da omiljeni napitak konzumiraju s jako malo ili potpunos bez šećera, a to bi postupno mogli postići “guštanjem” u kavi, kako kažu znanstvenice sa Sveučilišta u Minnesoti.
“U svakoj je žlici šećera 48 kalorija, a najveći ljubitelji kave dnevno nerijetko popiju i po nekoliko šalica ovog napitka. Mnogi kavu vole jako zaslađenu, a stručnjaci ženama preporučuju dnevni unos od oko 100 kalorija dodanog šećera te muškarcima 150 kalorija”, piše u online izdanju stručnog časopisa “Journal of Health Psychology”.
Znanstvenice sa Sveučilišta u Minnesoti, Riche Lenne i Traci Mann, provele su studiju u kojoj su testirale tri grupe kavopija, nastojeći im pomoći da smanje količinu šećera u omiljenom napitku. Dvije psihologinje u svojem se laboratoriju fokusiraju na to na koji način ljudi kontroliraju svoje zdravstveno ponašanje nakon što se odluče na promjenu. U ovom su eksperimentu nasumce odabrale 127 sudionika istraživanja, naloživši im da bilježe podatke tijekom dva tjedna.
Sudionici prve grupe svakodnevno su malo pomalo smanjivali količinu šećera u kavi, druga je grupa imala zadaću fokusirati se na sva osjetila za vrijeme ispijanja kave, pri čemu su morali bilježiti okus napitka, njegovu kiselost, slatkoću, okus koji je nakon ispijanja ostao u ustima…, a treća grupa ispitanika tijekom dva tjedna konzumirala je kavu s umjetnim zaslađivačima bez ikakvih zadaća.
Znanstvenice su vjerovale da će najučinkovitiji biti pristup ispitanika koji su postupno smanjivali količinu šećera, no prevarile su se. “Sudionici eksperimenta iz sve tri grupe i tijekom predstojećih šest mjeseci nastavili su piti kavu s manje šećera, no druga je grupa u tome bila najdosljednija”, potvrdile su Lenne i Mann.
Nekoliko mjeseci nakon završetka eksperimenta, druga je grupa ispitanika češće pila nezašećerenu kavu od one čiji su sudionici odmah počeli koristiti umjetne zaslađivače, a najneučinkovitijom metodom odvikavanja od dodanog šećera pokazala se ona koju su primjenjivali ispitanici iz prve grupe, koji su se šećera odricali malo pomalo.
“Započeti s nekom promjenom u životu relativno je jednostavno, no teško je, a nerijetko i potpuno nemoguće održati takvo stanje i ponašanje”, rekla je Lenne. “Kolegica i ja očekivale smo da će se svi sudionici eksperimenta vratiti na staru naviku ispijanja kave sa šećerom, no iznenadilo nas je da je druga ‘osviještena’ grupa izdržala najdulje. Pokazalo se da je ‘osviješteno’ odvikavanje od šećera u kavi bilo dugoročno najučinkovitije.”
“Kanimo nastaviti s eksperimentom jer smatramo da je smanjenje dodatne količine šećera u kavi važno zbog ukupnog promicanja zdravstvenog stanja pojedinca”, rekla je Lenne. “Smanjiti količinu šećera u kavi ili ga se potpuno odreći zdrava je odluka i promjena te se može provesti, a da se ne odričemo užitka ispijanja omiljenog napitka.”
IZVOR:METRO-PORTAL.RTL.HR