Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Započinje sezona šparoga. Iskoristite ovo razdoblje za pravu detoksikaciju pomoću ove vrijedne biljke!
Ovo proljetno povrće, koje je osobiti gušt osobno ubrati u tek razbuđenoj prirodi, vrlo je cijenjeno zbog svojeg antioksidativnog i diuretičkog djelovanja. Ako je vaš organizam izmučen virozama, imate problema sa zadržavanjem tekućine ili vas muči koji kilogram viška, nema boljeg izbora za detoksikaciju od šparoge!
Šparoge su bogate folnom kiselinom, vitaminom C, kalijem i argininom, što ih čini velikim prijateljem trudnica. Folna kiselina, osim što je od iznimne važnosti u procesima razvoja neuralne cijevi embrija, sudjeluje u metabolizmu živčanih stanica i stvaranju novih krvnih stanica. Vjerujemo da koristi vitamina C ne moramo posebno ni spominjati, a kalij je važan u izgradnji proteina, razgradnju i iskorištavanje ugljikohidrata te za normalan srčani ritam. Šparoge su bogate argininom, aminokiselinom koja stimulira obnovu stanica, jača imunitet i donosi oslabljenom tijelu višestruke koristi. Arginin je potreban osobama čiji je imunitet smanjen, osobama koje se oporavljaju od operacije, te snaži sportaše potičući procese zacjeljivanja mišića.
Šparogama prije pripreme treba ukloniti drvenasti dio stabljike. Divlje šparoge potrebno je isprati i prokuhati desetak minuta u kipućoj vodi s malo soli, šećera i maslaca, dok pitomim šparogama treba ukloniti vanjski sloj i isprati ih. Šparoge se pripremaju s pečenim jajima, u varivima ili na salatu.
Izvor: Life Content