Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Donosimo recept za ukusno varivo kao stvoreno za jesenske dane!
“Neodlučno vrijeme nam pruža priliku za jela koja su na granici ljeta i jeseni. Jesenska robusnost slanutka i šarenilo povrća odličan su spoj u ovom jelu koje grije, a istovremeno uveseljava”, poručuje Matei Negovetić, a mi se bacamo na pripremu ručka!
Sastojci (za 3 osobe):
• 250 g slanutka+50 g slanutka (za posip)
• 1 veći batat
• 250 g prokulica
• 1 glavica brokule
• 100 g smrznutog graška
• 3-4 mrkve
• 2 glavice luka
• 500 ml povrtnog temeljca
• aceto balsamico
• 100 ml bijelog vina
• začini: sol, papar, curry, crvena paprika, soja sos, maslinovo ulje
Recept:
1. Slanutak namočite na najmanje tri sata ili preko noći u vodi s pola žličice soda bikarbone, ako koristite suhi slanutak. Dio slanutka za varivo (250 g) popržite na maslinovom ulju (5-6 minuta) dok ne poprimi zlatnožutu boju i odložite ga sa strane.
2. Batat narežite na manje kockice i stavite ga peći u pećnicu 15-ak minuta, dok ne očistite povrće. Kad izvadite batat iz pećnice, stavite peći 50 g slanutka kojeg začinite maslinovim uljem, curryjem i soli.
3. Očistite prokulice, narežite ih na polovice (četvrtine ako su veće). Očistite brokulu, stabljiku nasjeckajte na sitne komadiće, a cvjetove brokule natrgajte na sitne komadiće. Prokulice i cvjetove brokule stavite u vruću tavu na malo ulja te ih pržite (5-6 minuta) dok prokulica malo ne potamni. Dodajte žlicu aceta balsamica i žlicu soja sosa te ih nastavite pržiti još par minuta i odložite sa strane.
4. Stavite pržiti sitno nasjeckani luk, nakon par minuta dodajte sitno sjeckanu mrkvu i komadiće stabljike brokule. Pirjajte 7-8 minuta, dok mrkva i brokula ne omekšaju i začinite curryjem, crvenom paprikom i paprom. Podlijte bijelim vinom. Kad vino ispari, dodajte grašak.
5. Nakon 6-7 minuta, u tavu dodajte batat iz pećnice, slanutak, prokulice i brokulu. Podlijte povrtnim temeljcem i vodom, da prekrijete sve povrće. Smanjite temperaturu i kuhajte 20-30 minuta, dok se varivo ne zgusne. Tijekom kuhanja, dodajte još soli, curryja i umaka od soje kako bi imali potpuniji okus.
6. Prilikom posluživanja, na vrh jela možete staviti pečeni slanutak.