Prehrana za zrele godine: Namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Za razliku od obične mliječne čokolade koja je bogata šećerima i siromašna antioksidansima, crna čokolada je pravi rudnik antioksidansa. Zanimljivo, čokolada s visokim udjelom kakaa (barem 70 posto) sadrži više antioksidansa nego zeleni čaj ili crno vino.
1. Štiti kožu
Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of Nutrition” pokazalo je kako osobe koje konzumiraju crnu čokoladu imaju nježniju kožu, 25 posto manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža dulje vrijeme zadržava vlažnost. Isto tako, čokoladom možete spriječiti diskoloraciju kože uzrokovanu starenjem.
2. Crna čokolada čuva srce
Harvardski stručnjaci analizirali su prethodno objavljeno istraživanje o konzumaciji kakaa s ukupno 2.500 ispitanika. Osim što može sniziti krvni tlak i poboljšati stanje krvnih žila, konzumacija kakaa odgovorna je za smanjenje lošeg kolesterola, a istovremeno se povećava razina dobrog kolesterola.
3. Ako ste uzrujani, pojedite kockicu crne čokolade
Mnogim istraživanjima potvrđeno je da crna čokolada može sniziti krvni tlak. Tako je istraživanje Sveučilišta u Kölnu pokazalo da čak i male količine crne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog tlaka, kao i dijetetske mjere koje su se dokazale kao uspješne u smanjivanju srčanožilnih problema.