Proteinski gingerbread smoothie kao doručak koji će vam dati snagu i razveseliti vas od jutra
Brzinsko čišćenje doma i kićenje drvca, odlazak na ručak "kod njegovih", pripremanje kolača za goste i kasnonoćna druženja s prijateljima - blagdan...
Imamo recept!
Ako ste tek nedavno postali vegan ili jednostavno želite regulirati svoju prehranu i unositi više biljnih namirnica, vrijeme je da naučite pripremiti verziju francuske salate bez životinjskih namirnica.
Vjerojatno nas malo zna da francuska salata zapravo potječe iz Rusije i u originalu se zvala Olivier salata. Dobila je ime po istoimenom chefu koji je originalan recept strogo čuvao i nikad nije u potpunosti rekreiran. Njegova salata sadržavala je i kavijar, teleći jezik, kapare, dimljenu patku, repove rakova i umak na bazi majoneze s nepoznatim dodacima koji su salatu učinili glavnim hitom tadašnjeg menija. (Pročitajte: Koliko je slanutak zapravo zdrava namirnica?)
Moderna verzija salate s mrkvom, graškom, kiselim krastavcima, jajima, majonezom te kuhanom piletinom, govedinom ili šunkom zapravo je recept Ivana Ivanova, Olivierova sous chefa koji je pokušao ukrasti njegov recept i proslaviti se svojom varijantom u drugom moskovskom restoranu, a upravo taj koristimo danas. U nastavku vam donosimo modificiranu verziju Ivanova recepta, onu vegansku. (Pročitajte: 4 trika za savršenu juhu)
Vrijeme pripreme: 45 min
Sastojci:
Ako ste u gužvi, možete kupiti zamrznuti miks sjeckanog povrća za francusku, ali ako imate volje i vremena, naravno da će biti puno ukusnije ako skuhate kockice domaćeg, svježeg povrća. Treba vam oko 200 g graška, 200 g mrkve, 200 g krumpira. Dalje: 2 kisela krastavca, pola kisele jabuke, oko 300 – 500 ml veganske majoneze (naš favorit je Planet of Plants) ili tofuneza, sol, papar, sok od 1 limuna, 1 žličica senfa, peršin, kriške limuna i listovi peršina za ukras.
Postupak:
Povrće nasjeckati na kockice i skuhati u slanoj vodi pazeći da se ne raskuha (da ostane čvrsto).
Nasjeckati krastavce i jabuke na kockice, usitniti peršin. Pomiješajte prohlađeno povrće i ostale sastojke u zdjeli, poravnajte i ukrasite listovima peršina i kriškama limuna – poslužite rashlađeno.
Sastojci:
300 g bijelog tofua, sok 1 limuna, 1 žličica senfa, 1 žličica šećera, sol, papar, 1 žlica ulja.
Naravno, uvijek se možete opredijeliti i za gotovu vegansku majonezu, kao što je Planet of Plants majoneza.
Postupak:
Sve sastojke izmiksajte u blenderu. Možete dodati malo vode.
Foto: Pexels