Veganska verzija ramen juhe s gljivama i đumbirom

by | 11 veljače, 2021
ramen

Iako pamtimo okrepljujuću juhu iz djetinjstva za nedjeljnim ručkom nakon koje smo jedva čekali da dođemo do glavnog jela, danas je situacija nešto drukčija i obožavamo eksperimentirati s juhama iz drugih kuhinja.

Nakon miso juhe, svratili smo do Japana na jednu ramen, gustu juhu s rezancima. Ramen je jelo s puno elemenata, a glavni sastojci su temeljac, koji se satima polako krčka na laganoj temperaturi kako bi dobio intenzivan okus, i originalna, japanska tjestenina. Iako ramen postoji u istočnoj kuhinji nekoliko stotina godina tek je u 80-ima počeo dobivati kultni status, a jelo se vrlo brzo počelo doživljavati kao nacionalni specijalitet u čije ime se otvaraju ne samo restorani, već i muzeji diljem Japana. U nastavku vam donosimo vegansku inačicu ramena s gljivama i đumbirom.

Sastojci:
250 g japanskih ramen rezanaca
500 ml kokosovog mlijeka
150 g gljiva shiitake
100 g klice graha
1 mladi luk
1 češanj češnjaka
1 chili papričica, svježa
20 g žute curry paste
800 ml vode
40 g kikirikija
20 ml umaka od soje
20 g listova korijandra, svježeg
Ulje za prženje
1 čajna žličica bio đumbira

Priprema:

Ogulite i tanko narežite češnjak. Operite mladi luk i narežite na tanke kolutiće. Zelene kolutiće sačuvajte za ukras. Grubo nasjeckajte kikiriki, operite korijandar i otkinite listiće s peteljke. Izvadite sjemenke iz chilija i tanko ga narežite. Zagrijte malo ulja u posudi. Dodajte češnjak, đumbir i bijele kolutiće mladog luka te kratko popržite. Zatim dodajte curry pastu, popržite kratko te ulijte vodu. Narežite gljive shiitake na komade veličine zalogaja i dodajte u posudu. Ulijte kokosovo mlijeko i dodajte tjesteninu za ramen. Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. Začinite gotovu juhu umakom od soje. Razdijelite u zdjelice i ukrasite zelenim kolutićima mladog luka, svježim chilijem, klicama graha, listovima korijandra, usitnjenim kikirikijem i sjemenkama crnog sezama.

Foto: Unsplash