“Sasvim iskreno” je novi podcast dviju terapeutkinja o stvarima koje nas sve ponekad muče
Novi podcast Sasvim iskreno, koji su pokrenule dvije uspješne terapeutkinje s dugogodišnjim iskustvom – Dubravka Fazlić i Teodora Delić, mjesto je ...
Znaju već svi da je veljača poznata po uživanju u slasnim krafnama, a pojavom sve modernijih recepata i varijanti koje nude brojne slastičarnice, teško je odoljeti i ne isprobati ih.
Međutim, u našem izboru definitivno se nalaze i veganske krafne, a recept za jedne savršene dijelimo upravo s vama. Definitivno nema straha da alternativne zamjene za klasične krafne ne postoje jer i u njima mogu uživati svi ljubitelji veganske hrane. Osim što su zdrave, jednako su ukusne i mogu se, po želji, puniti čim god želite – čokoladom, kremom, pekmezom…
Slobodno dajte mašti na volji i ukrasite ih, a mi već sad znamo da će vam one biti omiljena slastica uz poslijepodnevni čaj ili kavu.
Vlasnica recepta za veganske krafne koji donosimo je @mama.veganka, fotografija je nastala u suradnji s @prijateljizivotinja.hr, a za pripremu i stiliziranje hrane te fotografiju zaslužni su Lana Komušanac i Goran Galović.
500 g brašna tip 400 (oštro)
1 kocka svježeg kvasca
60 g šećera
45 ml ulja
1 dl sojina mlijeka
2 dl vode
1 žličica soli
1 žličica ruma
500 ml ulja za prženje
1 vrećica šećera u prahu
Čokoladno punjenje:
200 ml sojina mlijeka
3 žlice kukuruznog škroba
50 g šećera + 2 žlice šećera
25 g kakaa u prahu
55 g tamne čokolade za kuhanje
prstohvat soli
U toplo sojino mlijeko dodajte žličicu brašna, žličicu šećera, razmrvite kvasac i dobro promiješajte. Ostavite na toplome 15 minuta.
U drugu zdjelu uspite sve ostale sastojke te na kraju dodajte smjesu mlijeka i kvasca koja je odstajala 15 minuta. Izmiksajte sastojke mikserom dok se ne dobije glatko tijesto koje se odvaja od stijenki zdjele. Tijesto treba miksati 15 minuta. Prekrijte zdjelu krpom i stavite na toplo mjesto. Nakon 45 minuta, tijesto treba “narasti”.
Izvadite ga na radnu površinu i promijesite. Lagano mijesite tijesto tako da ostane zraka u njemu. Valjkom izvaljate tijesto na debljinu prsta. Kalupom za krafne ili šalicom izrežite tijesto i stavite ga na krpu ili papir za pečenje. Ostavite tijesto još 15 minuta na toplom kako bi se još jednom diglo. Od ove smjese dobije se 12 krafni.
Ulje stavite grijati na srednju temperaturu. Najbolja temperatura je 160 do 170 °C. Tijesto stavite u ulje tako da gornja strana ide prva u ulje. Poklopite lonac na 30 sekundi, otklopite i ostavite pržiti još minutu. Okrenite krafnu i pržite nekoliko minuta drugu stranu.
Krafne napunite čokoladnim punjenjem ili marmeladom i pospite šećerom u prahu. Za čokoladno punjenje, u loncu zagrijte malo vode pa na njega stavite staklenu vatrostalnu posudu. U tu staklenu posudu stavite 100 ml sojina mlijeka, šećer, kakao u prahu, čokoladu i sol te ih otapajte na srednje jakoj temperaturi.
U drugoj posudi umutite kukuruzni škrob i ostatak sojina mlijeka (100 ml) dok se kukuruzni škrob ne otopi. Kad se čokolada otopi, umutite u nju mješavinu mlijeka i kukuruznog škroba pa pričekajte da zavri. Neprestano miješajte dvije minute, dok se ne zgusne. Maknite sa štednjaka i prebacite u posudu. Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.
View this post on Instagram
Foto: Instagram; @nala_angor