Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Veganske proljetne juhe nude ne samo bogatstvo okusa već i hranjivu snagu bez potrebe za mesom.
Od kremastih kombinacija blitve, graha do pikantnih nota crvene leće i začina, ove juhe ne samo da će okrijepiti vaše tijelo već će i zadovoljiti vaše nepce. Osim toga, upravo je aktualna sezona šparoga pa je sada i pravo vrijeme da ih iskoristite i uvrstite u svoj dnevni meni.
Juhe su nešto što bi se moralo nalaziti na tjednoj bazi na vašem meniju, a ako se stalno vrtite oko istih recepata – sada je vrijeme da uvrstite neke nove! Donosimo inspiraciju što pripremati, a svaki od recepata sadrži fine i hranjive veganske sastojke. Dodatan plus je taj što se lako i brzo pripremaju, a od namirnica vam uistinu ne treba puno i sigurni smo da nešto od toga upravo i imate kod kuće.
Sastojci:
1 vezica blitve, nasjeckana
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 konzerva crvenoga graha, ocijeđenog i ispranog
4 šalice povrtnog temeljca
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
Sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte nasjeckanu blitvu i pržite je dok ne povene. Dodajte ocijeđeni grah i povrtni temeljac te kuhajte juhu oko 15-20 minuta. Dodajte sok od limuna te začinite solju i paprom po ukusu.
Poslužite juhu toplu.
Pročitajte: Šest zanimljivih i finih recepata s krumpirom
Sastojci:
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 mrkve, narezane na kolutiće
2 stabljike celera, nasjeckane
1 crvena paprika, narezana na kockice
1 tikvica, narezana na kockice
1 šalica kuhane tjestenine (penne ili školjke)
4 šalice povrtnog temeljca
1 konzerva pelata (sjeckanih rajčica)
Svježi peršin, nasjeckan
Sol, papar
Maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mrkvu, celer, crvenu papriku i tikvicu te pržite nekoliko minuta. Dodajte povrtni temeljac i pelate te kuhajte juhu oko 15-20 minuta. Dodajte kuhane tjestenine i kuhajte još nekoliko minuta. Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite juhu posipanu svježim peršinom.
Sastojci:
1 šalica crvene leće
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 mrkva, nasjeckana
1 konzerva sjeckanih rajčica
4 šalice povrtnog temeljca
1 žličica kurkume
1/2 žličice kajenskog papra (ili po želji)
Sol, papar
Maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte mrkvu i pržite je nekoliko minuta. Dodajte crvenu leću, nasjeckane rajčice i povrtni temeljac te kuhajte oko 20-25 minuta dok leća ne omekša. Dodajte kurkumu, kajenski papar, sol i papar te kuhajte još nekoliko minuta. Poslužite juhu toplu.
Sastojci:
500g svježih šparoga, očišćenih i narezanih na manje komade
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 krumpir, oguljen i narezan na kockice
4 šalice povrtnog temeljca
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
Sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte šparoge i krumpir te kratko pržite. Dodajte povrtni temeljac i kuhajte juhu dok povrće ne omekša. Kad je povrće kuhano, koristite štapni mikser ili blender da smjesu pretvorite u glatku juhu. Dodajte sok od limuna te začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite juhu toplu.
Sastojci:
500 g svježeg graška (ili smrznutog)
1 glavica luka, sitno nasjeckana
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 krumpir, oguljen i narezan na kockice
4 šalice povrtnog temeljca
Svježa menta, nasjeckana
Sok od 1 limuna
Maslinovo ulje
Sol, papar
Priprema:
Na maslinovom ulju pržite luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodajte grašak i krumpir te kratko pržite. Dodajte povrtni temeljac i kuhajte juhu dok povrće ne omekša. Kad je povrće kuhano, koristite štapni mikser ili blender da smjesu pretvorite u kremastu juhu. Umiješajte svježu mentu i sok od limuna. Začinite solju i paprom po ukusu. Poslužite juhu posipanu svježom mentom.
Pročitajte: Pet najzdravijih ulja koja možete koristiti za kuhanje
Foto: NoirChocolate, igoriss iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels