Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Uz doček Nove godine dolazi i prilika za uživanjem u ukusnim jelima i salatama koja obogaćuju proslavu i donose vibraciju svježine i zdravlja.
Salate, s bogatstvom boja, tekstura i ukusa, predstavljaju idealan dodatak blagdanskom stolu, a samim time i stolu kojeg pripremate za doček Nove godine. Osim što pridonose estetici obroka, salate su i odličan način da se krene u novu godinu s fokusom na zdravlje i dobar okus.
Zbog svoje raznovrsnosti one su prilagođene različitim prehrambenim potrebama i preferencijama gostiju koji vam dolaze. Bilo da se radi o svježim voćnim kombinacijama, hrskavom povrću ili kombinacijama različitih vrsta žitarica, moguće je stvoriti salatu koja će zadovoljiti svačiji ukus. Upravo zato morale bi postati ključan sastojak kod planiranja bilo kakvih proslava.
Ono što je ključno jest da je priprema jako jednostavna, a rezultat su obroci koji će oduševiti vaše goste te im dati svježinu i vitalnost kako bi započeli novu godinu na najbolji mogući način. Ove tri salate prikladne su za vegane, no u njima će uživati apsolutno sva nepca.
Sastojci:
1 šalica kuhane quinoe
1 avokado (izrezan na kockice)
1 šalica bobica (jagode, maline, borovnice)
Sjeckani bademi
Svježi listovi mente
Maslinovo ulje
Sok od limete
Agavin sirup (po želji)
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Pomiješajte kuhanu quinou, avokado, bobice i bademe. Dodajte svježu mentu. Pripremite preljev od maslinovog ulja, soka od limete, agavinog sirupa, soli i papra. Dobro promiješajte. Prelijte preljev preko salate, pažljivo promiješajte i poslužite.
Sastojci:
Pečeni batati (izrezani na kolutove)
Naranče (izrezane na kriške)
Mladi špinat
Crveni luk (sjeckan)
Sjeckani orasi
Maslinovo ulje
Med (po želji)
Sol i papar po ukusu
Priprema:
Pomiješajte pečene batate, naranče, mladi špinat, crveni luk i orahe u velikoj posudi. Pripremite preljev od maslinovog ulja, meda, soli i papra.
Prelijte preko salate, promiješajte i poslužite.
Sastojci:
1 šalica kuhane quinoe
Cherry rajčice (prerezane na pola)
Krastavac (izrezan na kolutove)
Crvena paprika (izrezana na kockice)
Crni grah (kuhan i ispran)
Sjeckani peršin
Maslinovo ulje
Sok od limuna
Sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte kuhanu kvinoju, cherry rajčice, krastavce, crvenu papriku, crni grah i sjeckani peršin. Pripremite preljev od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i papra. Dobro promiješajte preljev i prelijte preko salate i pažljivo promiješajte kako biste sjedinili sve sastojke. Poslužite odmah ili ostavite salatu u hladnjaku da se ohladi prije posluživanja.
Pročitajte: Šest najpopularnijih blagdanskih pića za tople, zimske večeri
Foto: 5PH, vaaseenaa iStock / Getty Images Plus via Getty Images