Ovako je izgledao susret stručnjaka koji oblikuju našu sutrašnjicu
Prošloga tjedna Zagreb je bio središte poslovne izvrsnosti i inovacija.Konferencija ChalLEANge 2024 powered by OTP, organizirana pod vodstvom C...
Doznali smo sve o projektu Vegan Chef
Kao istinski ljubitelji prehrane u službi zdravlja ljudi i planeta, moramo priznati da smo jako sretni što sve češće imamo priliku pisati o novim gastro adresama u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu, koje donose upravo ovakvu ponudu.
Jedna od takvih adresa je i ona pod nazivom Vegan Chef, koja samo što nije otvorila svoja vrata za sve stanovnike i posjetitelje grada Zagreba na adresi Vrbik 10b. Iza projekta stoji Margita Modrić, kuharica po struci, koja nam je otkrila sve pojedinosti vezane za ovo novo gastro odredište u glavnom gradu kojem se posebno veselimo. Naime, Vegan Chef je prije svega baziran na proizvodnji prehrambenih proizvoda, koji su isključivo veganski, bez glutena i bez soje. Margita ističe da u proizvodima Vegan Chefa ne koriste aditive, umjetna bojila, konzervanse niti pojačivače okusa, a osim proizvodnje prehrambenih proizvoda, tu je i dio ugostiteljstva koji će zaživjeti u travnju ili najkasnije u svibnju, zajedno s maloprodajnim lokalom.
“Kuharica sam po struci, gotovo pet godina radila sam kao kulinarski istraživač u velikoj prehrambenoj industriji. Nakon toga neko sam vrijeme freelanceala kao privatni kuhar te išla na razna stručna usavršavanja unutar granica Republike Hrvatske i izvan njih. Bila sam šef kuhinje veganskog restorana i pekare u Zagrebu, a uslijed koronakrize dobila sam otkaz. Kako mi se već jako dugo u glavi “kuha” ideja o vlastitom poslu, ovaj otkaz to je samo ubrzao i potvrdio. U jednu ruku zahvalna sam što se sve tako odigralo jer sada konačno imam priliku raditi ono što volim, bez sputavanja i s neograničenom količinom “igre u kuhinji” jer samo na taj način možemo dobiti nešto novo i inovativno, a Vegan Chef je upravo to. U privatno vrijeme obožavam fotografirati, pa se tako prirodno rodila i ljubav prema fotografiranju hrane i bloganju. U svemu ovome nisam sama, imam najveću podršku u svom dečku. Matija je uz mene od samoga početka, bio je tu u trenucima sreće i uzbuđenja, ali i onda kad sam htjela odustati od svega”, otkriva nam Margita.
Kad je riječ o ponudi jela koja će u Vegan Chefu prvo biti dostupna za dostavu, a od travnja i putem maloprodaje te restorana, vlasnica nam objašnjava da su sva jela veganska i bez glutena, kao i bez soje.
“Sama ponuda bazira se na tradicionalnoj hrani naše Hrvatske, naravno, u našoj izvedbi. Tako ćete kod nas moći pojesti sarme, punjene paprike, musaku, knedle, gulaš, ali i zasladiti se raznim tradicionalnim slasticama poput mađarice, medene kate, orahnjače i sl. Osim tradicionalne hrane, naći će se kod nas i raznih specijaliteta stranih kuhinja, ali i puno naših kreativnih ideja. Ponuda se sastoji od naših zamrznutih proizvoda, gotovih jela, slastica, dnevnih jela i doručaka, juha, svježe cijeđenih sokova, pekarskih proizvoda, toplih napitaka, a osim naših proizvoda u lokalu ćete moći kupiti voće, povrće, začinsko bilje i orašaste plodove od naših OPG-ovaca. Želimo biti što je više moguće zero waste, pa će određeni proizvodi biti dostupni i u rinfuzi, tako da slobodno dođete sa svojim posudicama, staklenkama i sl. A tu smo i za sve evente poput svadbi, rođendana, godišnjica…”, govori Margita.
Posebnost namirnica koje u Vegan Chefu koriste leži u tome da su one isključivo certificirane bez glutena i veganske. Cilj je i koristiti što više namirnica koje se mogu nabaviti u rinfuzi ili u ekološki prihvatljivim pakiranjima, zbog čega u Vegan Chefu pomno biraju svoje partnere i dobavljače. Ambalaža koju će koristiti za pakiranje proizvoda, kako nam otkrivaju, dolazi iz održivog razvoja i/ili je u potpunosti biorazgradiva, a izrađuje se od vlakana šećerne trske. Iz ovog se razloga rodila i suradnja s nekoliko OPG-ovaca, pretežito s područja Moslavine, jer i sami dolaze iz tog kraja.
“OPG-ovce biramo vrlo jednostavno. Prva stavka je da je uzgoj namirnica što prirodniji, odnosno bez pesticida. Ne želimo velike i jednake glave kupusa i jednolične vodene mrkve, želimo hranu kakvu su uzgajale naše bake u svojim vrtovima, kvalitetu prije kvantitete. Ušli smo u suradnju s našim divnim Vinkom, koji za nas uzgaja začinsko bilje, lisnato povrće i mikrozelenje. Zatim je tu naša Martina, koja će nas opskrbiti paprikama, rajčicama, patlidžanima, kupusnjačama i mahunarkama. Imamo obitelj iz Ivanić-Grada od koje ćemo kupovati aroniju, a tu je i jako puno ostalih OPG-ovaca koji za nas uzgajaju eko batat, krumpir, gljive, bobičasto voće, maslinovo i bučino ulje itd.”, ističe Margita.
Na pitanje zašto baš vegan i zašto bez glutena, Margita nam odgovara da je prije nekoliko godina otkrila da ima intoleranciju na gluten, što znači da joj gluten ne smeta na način na koji smeta osobama oboljelima od celijakije, ali ima jako puno drugih simptoma.
“Zbog poremećaja rada štitne žlijezde izbacila sam ih prehrane gluten, sve namirnice životinjskog podrijetla, soju, kukuruz i uljanu repicu. To je prvi razlog. Drugi razlog je moja ljubav prema životinjama. Ne želim ih ni na koji način eksploatirati, a mislim da je ovo jedan od jako dobrih načina kako zaštiti i životinje, ali i planet na kojem živimo. Naš hashtag koji koristimo je #bethechange jer želimo biti ta promjena u svijetu, ali jednako tome želimo pokazati i svima ostalima da promjene nisu tako strašne i da ih može napraviti gotovo svatko”, objašnjava Margita.
Iako ćemo iz Vegan Chefa kroz ožujak moći samo naručivati, kad se otvori i za kupnju te kao restoran, ovaj će novi zagrebački prostor za dobar i zdrav zalogaj biti uređen u industrijsko-modernom stilu s prirodnim detaljima. Detalji poput pravog panja i puno biljaka u teglama zasigurno će stvoriti ugodnu atmosferu, dok će fotografije Grada Zagreba iz 1912., koje su u ovom prostoru bile i kod prvih vlasnika, dodati poseban “štih”.
“Sama gornja etaža bit će podijeljena na nekoliko dijelova – jedan dio je maloprodajni dio s našim proizvodima i proizvodima naših OPG-ovaca, drugi dio je ugostiteljski s otprilike 12 sjedaćih mjesta unutar prostora i desetak sjedaćih mjesta na terasi. Donji dio prostora namijenjen je za proizvodnju prehrambenih proizvoda, službene prostorije i skladište sirovina za proizvodnju, kao i buduće skladište za webshop i veleprodaju”, pojašnjava Margita.
Kad je riječ o budućim planovima, iz Vegan Chefa nam otkrivaju da su oni veliki, pa tako planiraju napraviti i webshop, čime će većina proizvoda biti dostupna diljem Hrvatske. Volite li vegansku ili bezglutensku prehranu, obavezno pratite Vegan Chef na Instagramu kako biste pratili sve novosti, jer čini se da nam ovaj tim sprema puno toga dobroga. Mi ćemo im samo poželjeti sreću te ćemo redovito svraćati na fini obrok…
Pročitajte: Zadar će uskoro dobiti svoj prvi plant-based restoran!
Foto: Vegan Chef