Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u Prečkom šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji, kao i djelatnici ...
90 % prehrambenih proizvoda označenih kao veganski ocijenjeno je nezadovoljavajućim
Više od trećine hrane označene kao veganska sadržavala je životinjske proizvode, pokazalo je istraživanje.
Forenzičari su pronašli tragove jaja ili mlijeka u nizu robe koja je bila označena kao veganska ili biljna, a šefovi trgovačkih standarda pozvani su na zakonsku zaštitu kako bi se spriječilo “iskorištavanje potrošača od strane neetičnih prehrambenih tvrtki”.
Inspektori su otkrili da 24 (39 %) od 61 proizvoda označenih kao veganski sadrže jaja ili mliječne proizvode, uključujući i 13 mliječnih alternativa i 48 alternativa mesu.
Utvrđeno je da je ukupno 90 % nezadovoljavajućih – zbog tragova mliječnih proizvoda ili netočnosti u označavanju i podacima o nutritivnoj vrijednosti. Analizirani artikli uključivali su veganske ekvivalente čokoladnih tartufa, pizze, hamburgera, muffina i wrapova.
John Herriman, izvršni direktor Chartered Trading Standards Institute (CTSI), rekao je: “Nedostatak pravne definicije mogli bi iskoristiti neetični prehrambeni biznisi tvrdeći da je hrana veganska, dok zapravo sadrži proizvode životinjskog podrijetla.“
“Možda je veća zabrinutost to što ova dvosmislenost može imati katastrofalne i ponekad tragične posljedice za one s alergijama na proizvode životinjskog podrijetla, poput mlijeka i jaja. Svjesni smo da su ljudi zbog toga, nažalost, izgubili živote i stoga pozivamo na više jasnoće o tome što se može, a što ne može zakonski opisati kao veganska i biljna hrana”, ističu.
Anketa koju je proveo CTSI otkrila je da značajna većina (76 %) ispitanika vjeruje da proizvodi koji se prodaju kao veganski ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla unatoč tome što u ovom trenutku ne postoji pravna definicija veganske hrane.
UK i EU imaju granične zahtjeve za količine glutena u tragovima, ali ne i za sastojke životinjskog podrijetla. Ovaj nedostatak propisa mogao bi predstavljati značajan rizik za jednu od šest osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu koji pate od alergije na mlijeko ili školjke, kao i za 1,5 % ljudi koji vode veganski način života.
Među ispitanicima s alergijama na mlijeko, 84,6 % pogrešno vjeruje da je veganska hrana sigurna za njihovu konzumaciju.
Pročitajte: Tri veganske kuharice čije recepte uistinu pripremamo
Ova zabluda bila je najveća među osobama u dobi od 35 do 44 godine (92,7 %). Među 55 “nezadovoljavajućih” prehrambenih proizvoda u istrazi, 49 % (27 proizvoda) pokazalo je anomalije označavanja, uključujući i netočnosti o veličinama porcija i informacijama o alergenima, pri čemu neki proizvodi nisu imali odgovarajuća upozorenja.
Dodatno, 39 proizvoda pokazalo je netočnosti u podacima o hranjivim vrijednostima, u prosjeku najmanje jedan po uzorku.
Najčešće netočnosti odnosile su se na sadržaj ugljikohidrata, koji je u 14 slučajeva ocijenjen netočnim.
To također predstavlja značajnu prijetnju za dijabetičare tipa 1, koji obično uzimaju prilagođene doze inzulina na temelju sadržaja ugljikohidrata u hrani.
Trenutačni propisi o označavanju hrane navode 14 tvari ili proizvoda koji mogu uzrokovati alergije ili intolerancije na hranu, zahtijevajući da njihova prisutnost bude naglašena u popisima sastojaka uporabom podebljanog teksta ili drugih jasnih pokazatelja.
Potrošačima se savjetuje da pažljivo prouče popis sastojaka na proizvodima koji su označeni kao biljni ili veganski, obraćajući pozornost na sastojke kao što su kazein (mliječni protein), laktoza (mliječni protein i šećer), sirutka (mliječni nusproizvod), kolagen (izveden iz životinjska koža i kosti), kao i masti.
Pročitajte: Veganski cheesecake s višnjama koji će obožavati i ljubitelji mliječnih proizvoda
Foto: Pexels