Prehrana za zrele godine: namirnice koje tijelo voli nakon 50.
Nakon 50. godine, tijelo prolazi kroz niz promjena - metabolizam se usporava, smanjuje se mišićna masa, a kosti postaju osjetljivije.Istovremen...
Ušli smo u siječanj, mjesec u kojemu su svi skloni donošenju zdravijih i boljih životnih odluka. Iz Prijatelja životinja ističu da je jedna od najboljih koju svaki pojedinac može donijeti prelazak na biljnu prehranu. Globalni veganski izazov Veganuary već deset godina pomaže pri donošenju te, za sve isplative odluke, a Hrvatska inačica Veganuaryja, Vege izazov koji su osmislili Prijatelji životinja, svima je besplatno dostupna putem stranice www.veganopolis.net.
Tri osobe koje se prijave u siječnju bit će nagrađene prigodnim poklon-paketom, a svi će kroz razdoblje od 30 dana e-poštom besplatno dobivati recepte za ukusna jela i korisne informacije. Da bi se proširila vijest o Veganuaryju, širenju ideje dobrih odluka u siječnju priključili su se i hrvatski food blogeri. Oni među njima koji objavljuju veganske recepte imaju veliku ulogu u tome da pokažu svima kako su veganska jela nevjerojatno ukusna, raznolika i svima privlačna.
Njihovi blogovi i profili na društvenim mrežama brz su i lak način za dobivanje inspiracije, ali i raznih savjeta za početak putovanja prema veganstvu. Ono što sve privlači njihovim divnim receptima jest i činjenica da često govore o svojim osobnim iskustvima, što cijeloj priči daje i osobnu notu. Najčešće nude cjelovitu, svježu hranu i sezonske, lokalne proizvode, a recepti koje pripremaju su jednostavni, kreativni i lako ih je slijediti.
Kako ističu Prijatelji životinja, neki od onih koje svakako vrijedi zapratiti i koji su se pridružili ovoj lijepoj inicijativi su profili na Instagramu: @burbon_i_borovnice koji vodi Nataša Rajčević, @plantbasedfulloftaste koji vodi Matei Negovetić, @eardur koji vodi Jelena Markota, @vegelicije koji vodi Marija Knežević i @cookie.djo koji vodi Martina Đođo. Savjete za Veganuary podijelila je i osobna trenerica i nutricionistica biljne prehrane Ivana Martinec (@ivana_summarum).
Nataša Rajčević pozvala je sve na Vege izazov, uz recept za varivo sa žutom lećom, kokosovim mlijekom i batatom: “Ne trebam vam previše “prodavati” veganstvo kao osobni izbor. Svi znamo koliko benefita ono ima i za okoliš, za naše zdravlje i, najbitnije od svega, za druga bića! I iako snažno vjerujem da je veganstvo puno više od same prehrane, meni je to uvijek bio omiljeni način kako ljudima približiti filozofiju koja se krije iza veganstva. Hrana je ljubav, hrana je emocija. Ako jedemo dobru i ukusnu hranu, svakako ćemo se dobro i osjećati.”
O tome koliko se uz dobru biljnu hranu možemo dobro osjećati govore i razna istraživanja koja su dokazala nevjerojatne zdravstvene prednosti kvalitetne veganske prehrane. Kako navode Prijatelji životinja, dokazano je da biljna prehrana snižava razinu kolesterola u našim tijelima, što može pomoći u prevenciji raznih bolesti srca. Raznovrsna prehrana biljnim namirnicama može pomoći u poboljšanju simptoma reumatoidnog artritisa te smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i nekoliko vrsta raka poput raka želuca, pluća, usta, grla i debeloga crijeva.
Veganuary govori i o velikim prednostima veganske hrane za očuvanje okoliša i bioraznolikosti, sprječavanje klimatskih promjena i uštedi pitke vode i drugih prirodnih resursa. Uz Veganuary lakše je napraviti prvi korak prema suosjećajnom i održivom načinu života. Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da iskoriste ovu izvrsnu priliku za pozitivne promjene u siječnju navodeći da su već sada izrazito zadovoljni odazivom.
Više o Veganuaryju i Vege izazovu, brojnim razlozima za odabir veganskih proizvoda i jela te mnoštvo recepata i dobrih savjeta nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.
Sastojci:
2 batata (oko 250 g), narezana na kockice
200 g suhe žute leće (možete koristiti i neku drugu leću, samo prilagodite vrijeme kuhanja prema uputama na pakiranju)
nekoliko listova kelja, narezana na trakice
nasjeckana glavica ljubičastog luka
500 ml povrtnog temeljca
1 konzerva kokosova mlijeka
1 chili paprika, narezana na sitno
1 nariban komadić đumbira (oko 1 žlica)
3 naribana režnja češnjaka
1 žličica kurkume
1 žličica dimljene crvene paprike
sol prema želji
po prstohvat: piment, kumin, korijandar, muškatni oraščić, klinčić, kardamom (možete koristiti i blend začina kao što je blend za curry ili berbere)
Postupak:
Na malo maslinova ulja ispirjajte luk. Kad omekša, dodajte chili papriku, đumbir i češnjak. Promiješajte pa odmah dodajte začine. Opet promiješajte i dodajte batat, leću, povrtni temeljac i kelj. Pustite da zavri pa kuhajte na nižoj temperaturi deset minuta. Dodajte i kokosovo mlijeko i kuhajte još desetak minuta dok batat potpuno ne omekša. Štapnim mikserom izblendajte dio umaka kako bi bio što kremastiji. Poslužite s crnom rižom i umakom od peršina i limete.
*Umak od peršina i limete napravite tako da u sjeckalici usitnite peršin, 2 češnja češnjaka, sok i koricu jedne limete, malo čili pahuljica i nekoliko žlica maslinova ulja. Ovo je umak koji stvarno jako često radim i super pristaje uz puno jela.
Sastojci:
1 konzerva slanutka ili prethodno skuhani suhi slanutak
2 žlice tahinija
4 žlice maslinova ulja
sok jednog limuna
začini prema želji
Priprema:
Ako koristite suhi slanutak, potrebno ga je namočiti minimalno šest sati i kuhati sat vremena kako bi bio spreman za korištenje. Ako koristite konzervirani slanutak, onda ga samo ocijedite. U blenderu pomiješajte sastojke – slanutak, pastu od tahinija, limunov sok, maslinovo ulje, malo vode i sol te miksajte dok ne dobijete homogenu glatku smjesu. Dodati začine ili pečeno povrće prema želji.
Sastojci:
1 cvjetača
2 žlice maslinova ulja
1 žlica dimljene paprike
1 žličica češnjaka u prahu
1 žlica limunova soka
sol
1 žlica javorova sirupa
Priprema:
Cvjetaču narežite na cvjetove i kratko prokuhajte u slanoj vodi, oko četiri minute, da omekša. Začinite ocijeđenu cvjetaču maslinovim uljem, dimljenom paprikom, češnjakom u prahu, limunovim sokom i soli. Pecite na 220 °C oko 20 minuta pa kad je pečena, prelijte javorovim sirupom i promiješajte. Posipajte po humusu, poslužite s pita kruhom i imate pravu gozbu.
Sastojci:
2 zrela kakija
1 zrelija banana (što zrelija, to je slađa)
1 limenka procijeđenog i ispranog slanutka
3 – 4 žlice sirovog kakaa
1 – 2 žlice javorovog sirupa ili sirupa od agave, datulja, riže…
Priprema:
Sve sastojke dobro izmiksajte štapnim mikserom u blenderu ili u dubljoj posudi. Kušajte pa, ako nedostaje, dodajte još malo kakaa ili slatkoće za što čokoladniji i slađi okus. Uživajte u slasnom, a zdravom proteinskom i vitaminskom desertu! Idealan je za jesti na žlicu ili u zobenim kašama. Traje u hladnjaku do četiri dana.
Sastojci:
500 g oguljenih krumpira
80 g brašna (može i gluten free miks)
prstohvat soli
prstohvat sode bikarbone
1 žlica maslinova ulja
1 žlica javorova sirupa
2 žlice veganskog jogurta
šljive (8 do 10 komada)
maslac od badema
Priprema:
Krumpire narežite na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Pustite da se ohladi. Usitnite vilicom ili gnječilicom za krumpir. Savjet: nemojte koristiti štapni mikser jer on napravi kremu, a to nam ne odgovara. Šljivama maknite košticu pa ih napunite maslacem od badema. Usitnjenom krumpiru dodajte brašno, sodu, ulje, javorov sirup i jogurt. Zamijesite tijesto. Uzmite šaku tijesta, napravite kuglicu, spljoštite je, stavite napunjenu šljivu u sredinu pa tijestom obgrlite šljivu i valjajte među dlanovima da nastane lijepa loptica. Ponavljajte dok se smjesa ne potroši. U velikom loncu zagrijte do vrenja vodu s malo soli. Zatim smanjite temperaturu i ubacite knedle (najbolje u dvije ture). Kuhajte 15-ak minuta, odnosno dok ne isplivaju. Poslužite s veganskim vrhnjem, krušnim mrvicama ili posute smeđim šećerom i cimetom.
Foto: PR