Kako prekomjerna briga o sebi može dovesti do wellness burnouta? Odgovore nam je dala psihologinja
U današnjem društvu, koje stalno promovira važnost brige o sebi, lako je upasti u zamku wellness burnouta, stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti ...
Kad prehranu koja uključuje namirnice životinjskog podrijetl zamijenite biljnom, neminovno je da vaše tijelo reagira. Kako? To ovisi o vašoj dobi, kako smatraju stručnjaci.
Ljudi će osjetiti promjene, njihovo tijelo će žudjeti za nekim vitaminima i mineralima, ovisno o potrebama tijela u različitim životnim periodima.
Nutricionistkinja Jenny Carson je za britanski Metro otkrila što se može dogoditi pripadnicima različitih dobnih skupina koji odluče iskušati veganstvo, odnosno na unos kojih mikronutrijenata je potrebno obratiti posebnu pozornost.
Od 18 do 30 godina
“Ovo su godine kad je potrebno posebnu pozornost pridati kostima i detoksikaciji jer prehrana u ovoj dobi uvelike utječe na kasniji život. Za energiju i upravljanje stresom važni su B vitamini i magnezij, a osobe koje vježbaju i žene moraju pratiti unos željeza i kalcija”, pojasnila je Carson pa dodala da je vrlo važan vitamin B12, koji se nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetl.
“Neophodno je posegnuti za vitaminom B12 u obliku dodatka prehrani. Najčešći simptom nedovoljnog unosa B12 je umor. Naime, nedostatak energije je rezultat uloge vitamina B12 u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca koja transportiraju kisik do stanica u tijelu koje proizvode energiju”, pojasnila je.
Od 30 do 45 godina
U ovoj životnoj fazi najveći učinak na ljudsko zdravlje imat će roditeljstvo i predmenopauza.
“Važno je kvalitetno spavati i opuštati se. Fokus bi trebao biti na dovoljnom unosu magnezija, B vitamina, kalcija te vitamina D i K. Kako tijelo stari, sposobnost probavljanja hrane može opadati pa je važno posvetiti se probavi. Razmislite što ćete pojesti i izbjegavajte namirnice za koje ste uočili da vam uzrokuju smetnje”, savjetuje Carson.
45 godina i više
Nakon 45. godine ljudi otkrivaju slobodu jer manje rade, a djeca su im samostalnija. Ipak, mogu se pojaviti problemi s kostima, zglobovima i kognitivnim zdravljem.
“Važne su omega-3 masne kiseline koje osiguravaju zdravlje mozga i zglobova. Također, ne zaboravite vitamin D koji je važan za zdrave kosti, imunološku funkciju i apsorpciju drugih nutrijenata”, upozorava nutricionistkinja.
Njezin je savjet da posegnete za multivitaminima kako nijedan važan nutrijent ne bi ostao zaboravljen te kako bi vaše tijelo normalno funkcioniralo.
“Birajte dodatke prehrani koji su kvalitetni, odnosno izbjegavajte sve što sadrži bojila, aditive ili šećer”, zaključila je.
Foto: Ella Olsson / Unsplash