Nakon dugog niza godina istraživanja, znanstvenici iz SAD-a konačno su dobili luk od kojeg vam suze ne naviru na oči. Hrskav je i sladak, a nazvali su ga The Sunion. Uskoro bi se trebao naći na tržištu, na stolovima Amerikanaca početkom ožujka. Za sada ga uzgajaju samo u Nevadi i Washingtonu.
Ovaj luk ne ispušta sumpornu kiselinu zbog koje plačemo. Oči stvaraju suze jer pokušavaju isprati tu kiselinu iz očiju. Znanstvenici tvrde da se ne radi o genetskoj modifikaciji nego o prirodnom procesu križanja koji je trajao nekoliko desetljeća. Na projektu su počeli raditi još 80-ih godina.
Glasnogovornik proizvođača ove vrste luka kaže kako trenutačno pregovaraju s prodavaonica i supermarketima diljem SAD-a.
Trikovi kako da vam oči ne suze dok režete klasični luk
Ohladite luk u zamrzivaču – iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči. Prije rezanja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.
Pustite vruću vodu u blizini rezanja – para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom, što znači da ga manje završi u očima.
Dišite kroz usta i isplazite jezik – na takav način ćete udisati više plina pa će ga manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos plin iz luka dolazi blizu suznih žlijezda.
Fućkajte dok ga režete – tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.
Koristite oštar i tanak nož – tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.
Namažite limunom dasku – prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka.
Nemojte sjeckati korjenast dio luka – u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.
Upalite svijeću – postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.
Upalite ventilator – usmjerite ga prema luku i dasci, ali tako da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.
Hladite nož pod vodom – nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka.