Smoothie ili proteinski shake: što odabrati za zdraviji obrok?
Donedavno smo miksali smo hrpu voća u blenderu i uživali u finom smoothieju, a posljednjih godina taj tron preuzeli su proteinski shakeovi.U č...
I još važnije od svega - je li to istina?
Ako ste stalno u potrazi za novim zdravim i niskokaloričnim receptima, zasigurno vam nije promakla viralna salata od mrkve koja već neko vrijeme caruje TikTokom, Pinterestom i Instagramom. Žene koje ju redovito konzumiraju kažu da je izvrsna za uspostavljanje ravnoteže hormona, ali i da se zbog nje osjećaju bolje, imaju ljepši ten i sjajniju kosu.
Uz to, veliki je plus to što se brzo priprema i što ne zahtijeva kuhanje.
Mrkva je sama po sebi pravi superjunak svijeta povrća – bogata je antioksidansima i vlaknima, puna vitamina A, beta-karotena, vitamina E i B (posebno folne kiseline), a sadrži i fluor, koji jača zube. Jedna je od najzdravijih namirnica koje svakako valja redovito konzumirati, a na ovaj sirov i vrlo ukusan način postaje i pravi borac protiv hormonalnog disbalansa.
Uz natpise poput “zgodne cure jedu salatu od mrkve” možda biste pomislili da je riječ o još jednom trendu s TikToka koji je osmislila neka influencerica, no viralna salata od mrkve zapravo je kreacija stručnjaka posvećenog zdravoj ravnoteži hormona.
Naime, salatu od sirove mrkve izvorno je razvio dr. Ray Peat, biolog koji se specijalizirao za fiziologiju hormona, kao način podržavanja hormonske ravnoteže. Prema dr. Peatu, sirova mrkva sadrži jedinstvena vlakna koja se vežu na endotoksine i višak estrogena te ih sigurno eliminiraju iz tijela, a najbolje ju je konzumirati u obliku salate, koja je uostalom i vrlo ukusna.
Prema istraživanju ovog stručnjaka za hormone, žene koje su konzumirale ovu salatu svaki dan uspostavile su zdraviji rad štitnjače, poboljšale zdravlje jetre i crijeva te na prirodan način pomogle uspostavljanju ravnoteže hormona u tijelu.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Ovo je originalni recept, a neki vole dodati i malo iscijeđenog limuna ili limete (može poslužitiumjesto jabučnog octa), meda ili soja umaka.
FOTO: @kalejunkie