Višnja torta

by | 23 siječnja, 2014

Sastojci:
Za biskvit:

  • 350 g šećera
  • 18 žlica vode
  • 250 g mljevenih keksa
  • 250 g mljevenih oraha
  • 200 g margarina
  • 100 g čokolade

Za kremu od višanja:

  • 800 g kompota od višanja
  • 2 žlice gustina

Za bijelu kremu:

  • 400 g vrhnja
  • 4 dl slatkog vrhnja
  • 2 šlag fiksa
  • 100 g šećera u prahu

Za čokoladnu kremu:

  • 3 jaja
  • 3 žlice šećera
  • 200 g čokolade
  • 4 dl slatkog vrhnja

Priprema:

Biskvit:
Pomiješati šećer i vodu pa prokuhati. Potom skloniti sa štednjaka, dodati mljevene kekse i orahe, otopljenu čokoladu i margarin. Sve sastojke izmiksati kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Krema od višanja:
Višnje ocijediti od soka, a potom 2/3 soka ostaviti neka prokuha. U preostalom soku razmutiti gustin, uliti u proključali sok i kuhati dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati višnje i promiješati.

Bijela krema:
Slatko vrhnje sa šlag fiksom umutiti u čvrst šlag. Dodati mješavinu kiselog vrhnja i šećera u prahu pa polako promiješati.

Čokoladna krema:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Na pari umutiti žumanjke sa šećerom, dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi.
3. U ohlađenu smjesu dodati šlag od slatkog vrhnja i snijeg od bjelanjaka te polako promiješati.

Završni postupak:
1. U kalup za tortu rasporediti smjesu za biskvit, preko njega nanijeti kremu od višanja i ostaviti neka se stegne.
2. Zatim nanijeti bijelu kremu i na kraju kremu od čokolade. Tortu ostaviti u kalupu da se stegne.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept