Časopis “Anticancer Research” objavio je istraživanje koje ukazuje na povezanost vitamina D s većim šansama za preživljavanje od karcinoma dojke. Istraživanje je trajalo devet godina, a u njemu su sudjelovale 4.443 žene oboljele od ove vrste raka.
U obzir su uzete koncentracije vitamina D u krvi na temelju čega su znanstvenici zaključili kako je razina vitamina D kod žena s karcinomom dojke niža od preporučenih vrijednosti. Autori istraživanja objasnili su kako je vitamin D važan za spriječavanje karcinoma dojke jer potencijalno ublažava agresivno djelovanje tumorskih stanica u organizmu.
Naime, sve dok su receptori vitamina D prisutni u organizmu, rast karcinoma je otežan zbog smanjene prokrvljenosti zaraženog tkiva. Zbog toga predlažu potencijalno korištenje vitamina D kao biomarkera za procjenu stupnja karcinoma dojke.
Ujedno smatraju kako je poželjan povećani unos vitamina D putem prehrane i dodataka prehrani jer viši unos neće imati negativne posljedice po zdravlje, a može djelovati preventivno u slučaju karcinoma.
No, prije povećanja unosa ovog vitamina putem dodatka prehrani potrebno je savjetovati se s liječnikom.