Redovito konzumiranje voća i povrća u ranim godinama života predstavlja odličnu zaštitu za očuvanje vida u starosti, tvrde stručnjaci Kliničkog centra Brigam u Bostonu. Ovo se posebica odnosi na oboljevanje mrežnice, koja je, inače, najčešći uzrok slijepila kod starijih ljudi.
Do ovog zaključka istraživači su došli na osnovu praćenja povjesti bolesti 77.562 žena i 40.866 muškaraca. Ispitanici koji su svakodnevno uzimali neodređenu količinu voća i povrća imali su 36 posto manji rizik za oboljevanje očnog tkiva i makule (deo mrežnice), u odnosu na one koji ove namirnice nisu imali zastupljene u jelovniku.
Ovo istraživanje provedeno je da bi se pokazalo kako način i kvaliteta prehrane mogu preventivno da djeluju u spriječavanju oboljenja očiju. Naravno, imajući na umu da ljudi danas žive dulje, a da bolesti koje prate starost, poput slijepila, imaju dramatičan utjecaj na kvalitetu njihovog života.