
Recept za domaći džem od jagoda u fit verziji
Proljetni klasik svakog doručka koji rado jedu sve generacije nezaobilazan je džem od jagoda. Obožavamo jagode u svim mogućim oblicima, a kao ukusa...
Ostati mlad što dulje imperativ je vremena u kojem živimo. Izgled je visoko na cijeni, no jednako tako sva se odgovornost za starenje prebacuje na pojedinca. Dok neki zagovaraju prirodno starenje, drugi će potražiti pomoć estetske medicine. Ipak, hoćemo li stariti brže ili sporije, uvelike ovisi o našim životnim navikama.
Ne treba naglašavati kako alkohol, pušenje ili izloženost jakom suncu ubrzava starenje. No, umjesto da se fokusiramo na ono što nije dobro, fokus prebacite na ono što je dobro raditi, što bismo trebali jesti i koje zdrave navike uvrstiti. Kad tijelu damo ono što mu je potrebno i potporu iznutra, to će se zasigurno odraziti na našu kožu, kosu, nokte. Donosimo popis deset vrsta voća koje je bogato antioksidansima koji štite stanice od oštećenja i usporavaju starenje. Jedite barem dvije porcije voća dnevno, a što uključite više različitih vrsta voća, to bolje.
Borovnica kao kraljica bobičastog voća
Antocijani u borovnicama su vrsta antioksidansa koji štite stanice od oksidativnog stresa. Osim toga, borovnice su bogate vitaminom C i flavonoidima, što je savršen spoj za odličnu apsorpciju vitamina C koji daje podršku kolagenu važnog za kožu. Ako pogledate dodatke prehrani vitamina C, u popisu će nerijetko stajati i flavonoidi, a borovnice sve to imaju. Osim toga, borovnice su odlične kao podrška kognitivnim funkcijama.
Maline i grožđe – riznica resveratrola
Malina obiluje protuupalnim antioksidansima, posebice kvercetinom, antocijanima, resveratrolom i elagitaninom. Kvercetin poboljšava zdravlje srca te pomaže kod alergija i smanjenja upala. Antocijani su odgovorni za crvenu boju malina, što upućuje na to koliko je ovo voće bogato ovim antioksidansima, a poboljšavaju cirkulaciju te smanjuju rizik od neurodegenerativnih bolesti. Koži daju potrebnu elastičnost. Elagitanini su vrste polifenola koji se u tijelu pretvaraju u elaginsku kiselinu, poznatu po svojoj sposobnosti štićenja DNK-a od oštećenja. Također se istražuje zbog potencijalnih antikancerogenih svojstava. Resveratrol se povezuje s dugovječnošću, a osim malina, u još većim količinama sadrži ga i grožđe. No grožđe je ujedno i voće bogato šećerom pa ga konzumirajte umjereno.
Nar – muke po čišćenju, ali se isplati
Ako zaobilazite nar jer njegovim čišćenjem nastaje puno nereda, evo motivacije zašto ga češće uvrstiti u prehranu. Snažni antioksidansi punicalagini usporit će starenje kože i pružiti joj elastičnost koja opada s godinama. Zahvaljujući neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa, usporavaju proces nastanka bora i gubitka čvrstoće kože.
Nar je bogat i vitaminom C, također antioksidansom koji je ključan za proizvodnju kolagena, a kvalitetni dodaci kolagena u svom sastavu sadrže i vitamin C. Nar u svom sastavu, poput malina, sadrži elaginsku kiselinu koja smanjuje razgradnju kolagena i štiti od UV zraka.
Kupine zaslužuju svoje mjesto u svijetu bobičastog voća
Pojedini vitamini imaju ulogu antioksidansa, a među njima, posebno poznat za zdravlje kože jest i vitamin E. S obzirom na boju kupina, nije teško pogoditi kako su bogate polifenolima i antocijanima. Svakako uvrstite kupine u svoju prehranu tijekom sunčanih dana jer će antioksidansi pridonijeti zaštiti od UV zraka. Dodajte ih u jutarnju zobenu kašu ili ih jedite cijele kao međuobrok uz dodatak neprženih i neslanih orašastih plodova koji će pomoći u apsorpciji vitamina E budući da je riječ o vitaminu topivom u mastima.
Jagode nisu samo za izbjeljivanje zuba
Nije teško zaključiti kako je bobičasto voće apsolutni pobjednik po udjelu antioksidansa, a toj listi se, naravno, pridružuju omiljeno voće mnogih, jagode. Još jedan bogat izvor esencijalnog vitamina i antioksidansa, vitamina C, ali i elaginske kiseline koja će smanjiti upalne procese u koži. Jagoda sadrži polifenole, a bogate su i vodom. Hidracija je jedan od ključnih koraka protiv suhe kože i vidljivih bora. Konzumacija jagoda pridonijet će sjajnijoj i zdravijoj koži.
Kivi protiv starenja, ali i bolji san
Znate li da konzumacija kivija navečer može poboljšati san? Ako ste vjerovali da voće ne smijete jesti navečer, svakako zaobiđite ovaj mit. Bolje je jesti voće navečer nego ga uopće ne jesti. Što se tiče utjecaja na starenje, kivi uz vitamina C obiluje i vitaminom E te luteinom koji je odlična zaštita za oči i kožu. Folati i vlakna iz kivija omogućit će normalnu probavu, što nimalo nije zanemarivo na proces starenja budući da se naš imunitet gradi u crijevima. Osim toga, o zdravlju probave ovisi i apsorpcija svih navedenih vitamina.
Acai bobice, ovoga puta u obliku praha
Nažalost, zbog brzog propadanja teško ćemo pronaći svježe acai bobice, no ovo voće možete konzumirati u obliku praha. Dodajte ga u jogurt, smoothie ili zobenu kašu. Acai bobice, uz antocijan, sadrže i esencijalne omega-3 masne kiseline koje djeluju protuupalno.
Konzumacija acai bobica doprinosi smanjenju bora, hidraciji kože, ali i dobroj cirkulaciji, što će pomoći u dopremanju hranjivih tvari do stanica kože. Fitosteroli jačaju stanične membrane. Osim toga, nimalo manje važno, acai bobice zdrave su za mozak i srce, a to su ujedno vitalni organi čije stanje itekako utječe na brže ili sporije starenje.
Kratka, ali moćna sezona trešanja
Priznajte, kako vrijeme brzo prolazi pokazuje se i po sezoni trešanja. Maksimalno iskoristite njihovu sezonu jer, osim što su neodoljivo ukusne, sadrže melatonin za dobru kvalitetu sna, a san je ključna komponenata za regeneraciju kože i lijep izgled. Flavonoidi i vitamin C iz trešanja jačaju imunološki sustav te djeluju protiv upala. Smanjenje finih linija bora, poboljšanje elastičnosti kože, kao i mladolik izgled pripisuje se redovitoj konzumaciji trešanja.
Papaja – ljetno voće za zaštitu od UV zraka
Iako bismo gotovo svaku vrstu voća mogli istaknuti kao dobrim za zdravlje i protiv starenja, ipak na ovaj popis od deset vrsta voća morali smo uvrstiti papaju. Ovo je voće inače bogato enzimom papinom pa je idealno za razgradnju proteina. U kontekstu zaštite kože od UV zračenja i usporavanja starenja, papaja je bogata beta-karotenom. Vitamini A, C, i E poznati su antioksidansi, a sve ih možemo pronaći u papaji. Koža će, zahvaljujući redovitoj konzumaciji papaje, biti sjajnija i hidrirana.
Foto: Pexels
Zrinka Babić je magistra sociologije i nutricionistica. Svoje je novinarske vještine “brusila” kroz razne strukture novinarstva, od televizije, radija do portala, pa tako za Kreni Zdravo (Nova TV) piše članke o zdravoj prehrani, novinarka je u Informatičnom Centru Zaprešić, a prije toga je koordinirala i pisala za Adhara centar za nutricionizam i ayurvedu (Zagreb) te je obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika na Televiziji Zapad, Zaprešić. U slobodno vrijeme, osim što se kontinuirano educira i stječe diplome, voli dizajn interijera, fitness i dobre knjige.