Parene knedle punjene Dida Boža džemom u umaku od vanilije
(Normativ za 4 osobe, vrijeme pripreme 1 sati i 30 minuta) Potrebno je:- 400 g oštrog brašna - 1 vrećica instant kvasca - 1 jaje ...
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 125g margarina i 125 g šećera u prahu.
2. Mljeveni keks preliti sa 1 dl soka od ananasa iz konzerve i dobro izmiješati.
3. Sjediniti umućeni margarin, natopljeni keks, mljevene lješnike i dobro izmiješati da se dobije ujednačena smjesa.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 8 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanjke, puding od vanile i brašno. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Pripremljeni fil ostaviti da se ohladi pa u njega dodati 250 g omekšalog margarina i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Dno okruglog kalupa za tortu obložiti smjesom za koru i ručno oblikovati.
2. Zatim premazati trećinom fila od vanile i posuti sjeckanim ananasom. Nanijeti drugu trećinu fila od vanile, po njemu rasporediti punjene kroasane i premazati ih preostalim filom.
3. Na kraju dekorisati šlagom od slatke pavlake i preostalim kroasanima.
Izvor: Dobra hrana