VOLITE LI JESTI JAJA? Evo za koga su ona dobra za doručak, a za koga nisu

by | 25 travnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Jaja su idealan doručak, to će vam reći svi nutricionisti, jer će vas uspješno zasititi i dati vam dovoljno energije da izdržite sve jutarnje napore, no to se ipak odnosi samo na – odrasle.

Što se tiče djece, preporučuje se da djeca u dobi između jedne i tri godine života tjedno konzumiraju jedno do dva jajeta, a nešto starijima u dobi između četiri i šest godina tjedno se preporučuju dva jajeta. Tek toliko da znate, navedena količina se odnosi i na jaja u obrađenoj hrani, poput tijesta i kolača.

Naravno da su manja odstupanja dozvoljena, no sve dok se ne pretjera u odnosu na preporučenu tjednu količinu.

Ne treba zaboraviti da je jaje idealna namirnica za sve one koji ga dobro podnose jer ima proteine sa svim esencijalnim aminokiselinama, vitamine i minerale.

Kad je riječ o sasvim maloj djeci, odnosno dojenčadi, postavlja se pitanje kada u njihovu prehranu uključiti jaje s obzirom na nerazvijen enzimatski sustav njihove probave.

Stajališta i mišljenja stručnjaka prilično se razlikuju, no većina ih se slaže da se jaje u prehranu male djece može početi uvoditi već od šestog mjeseca života, odnosno istovremeno kad se prelazi na kašice na bazi mesa i ostalu alternativnu prehranu, a pritom treba podsjetiti da je majčino mlijeko primarna hrana.

Mnogi pedijatri preporučuju da se od šestog mjeseca do djetetove godine dana žumanjak pomiješa s drugom hranom u kašicu i to kuhano, naravno, zbog opasnosti od salmonele.

Treba istaknuti da svako jaje sadrži nekoliko ključnih gradivnih elemenata za stanične membrane, moždano i živčano tkivo, a to su kolin, folna kiselina i vitamin B12.

Što se tiče kolesterola, istraživanja iz 2010. godine pokazala su da ga u jajima ima manje nego što se prije vjerovalo te da u njima ima 30 posto više D vitamina nego što su to znanstvenici prije mislili.

Općenito, odrasli zdravi ljudi mogu konzumirati jedno jaje dnevno, a kod male djece ne treba pretjerivati, no ne treba se ni bojati kolesterola iz jaja, nego oksidiranog kolesterola u organizmu koji ima tendenciju stvaranja naslaga u krvnim žilama.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

 

Tagovi: