Jedini recepti za variva koji vam neće dosaditi ove zime
Zima je idealno vrijeme za topla, mirisna variva kao savršen obrok. Ipak, valja ih znati i dobro pripremiti da bi bila ukusna.A što kad ponesta...
Kruške su slatko voće u obliku zvona u kojem uživamo od antičkih vremena. Mogu se jesti tvrde ili mekanije, ali ono što je najvažnije, kruške su izuzetno zdrave.
Kruške dolaze u mnogo različitih sorti, a u svijetu ih se uzgaja oko 100 vrsta.
Kruška srednje veličine (178 grama) sadrži sljedeće hranjive tvari:
Kalorije: 101
Bjelančevine: 1 gram
Ugljikohidrati: 27 grama
Vlakna: 6 grama
Vitamin C: 12 % dnevnih potreba
Vitamin K: 6 % dnevnih potreba
Kalij: 4 % dnevnih potreba
Bakar: 16 % dnevnih potreba
Kruške su posebno bogate folnom kiselinom, vitaminom C, bakrom i kalijem. One su također dobar izvor polifenolnih antioksidanasa.
Kruške su izvrstan izvor topivih i netopivih vlakana, koja su neophodna za zdravlje probavnog sustava. Ova vlakna pomažu u održavanju pravilnog rada crijeva. Jedna kruška srednje veličine (178 grama) sadrži 6 grama vlakana – 22 % dnevnih potreba.
Osim toga, topiva vlakna hrane zdrave bakterije u vašem crijevima, smatraju se probioticima i smanjuju opstipaciju, a povezana su sa starenjem i dobrim imunitetom. Budući da kora kruške sadrži znatnu količinu vlakana, najbolje je jesti ovo voće neoguljeno.
Kruške sadrže puno korisnih biljnih spojeva koji tim plodovima daju različite nijanse. Kruška crvene tonove dobiva od antocijanima, a ovi spojevi mogu poboljšati zdravlje srca i ojačati krvne žile.
Zelene kruške bogate su luteinom i zeaksantinom, koji su potrebni za održavanje oštrine vida, pogotovo kako starimo. Ovi spojevi nalaze se u kori kruške.
Iako je upala normalan imunološki proces, kronična ili dugotrajna upala može naškoditi vašem zdravlju. Kruške su bogat izvor flavonoidnih antioksidanasa, koji pomažu u borbi protiv upale i mogu smanjiti rizik od različitih bolesti.
Nekoliko velikih istraživanja povezuje visoki unos flavonoida sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Ovaj učinak može biti posljedica protuupalnih i antioksidativnih svojstava tih spojeva.
Kruške sadrže različite spojeve koji mogu pokazati antikancerogena svojstva. Na primjer, pokazalo se da se sadržaj antocijana i cinamične kiselina pomaže u bori protiv raka.
Nekoliko istraživanja pokazalo je da prehrana bogata voćem, uključujući i kruške, može štititi od nekih vrsta raka. Neke studije ukazuju da plodovi bogati flavonoidima kao što su kruške mogu štititi i od raka dojke i jajnika, što čini ovaj plod posebno dobrim izborom za žene.
Kruške, osobito crvene, mogu pomoći kod smanjivanja rizika od dijabetesa. Jedno veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 200.000 ljudi otkrilo je da uzimanje pet ili više obroka tjedno voća bogato antocijanima (crvene krušake) povezano s 23 % nižim rizikom od dijabetesa tipa 2. Štoviše, vlakna u kruškama usporavaju probavu, dajući vašem tijelu više vremena za razbijanje i apsorbiranje ugljikohidrata.
Kruške mogu smanjiti rizik od bolesti srca. Njihovi procijanidni antioksidansi mogu smanjiti ukočenost srčanog tkiva, sniziti loš kolesterol i povećati dobar kolesterol.
Kora sadrži važan antioksidans koji se zove kvercetin, za koji se smatra da pomaže zdravlju srca smanjenjem upale i smanjenjem faktora rizika od srčanih bolesti kao što su visoki krvni tlak i razina kolesterola. Redovito konzumiranje krušaka također može smanjiti rizik od moždanog udara.
Kruške sadrže malo kalorija, odnosno imaju puno vode i vlakana. Ova kombinacija stvara odličan izbor ako želite smršavjeti jer će vam vlakna i voda pomoći da se osjećate sito. Kad je tako, prirodno je da manje žudite za hranom.
Foto: David Fartek (Unsplash)