“No buy 2025.” daleko je najbolji viralni izazov dosad
Nakon što smo godinama na društvenim mrežama svjedočili sadržaju poput golemih haulova s desecima pomodnih odjevnih komada, viralnim kozmetičkim pr...
Zbog čega više volimo kavu ili čaj? Ukus je djelomično određen “genetikom”, kaže australska studija objavljena u znanstvenom časopisu “Nature”.
Studija je koristila vrlo velik uzorak, a cilj joj je bio pokazati da percepcija gorčine utječe na konzumaciju čaja ili kave, kazao je Daniel Liang-Dar Hwang sa sveučilište u Brisbaneu, koautor studije. U njoj se kaže da su one osobe koje su osjetljivije na gorak okus kave paradoksalno upravo one koje ju najviše piju, kako prenosi Zadovoljna.hr.
“Genetika je nešto izraženija u percepciji gorčine nego u percepciji slatkoće”, objasnio je Daniel Liang-Dar Hwang.
Percepcija okusa također je pod utjecajem našeg stajališta. Iako prirodno ljudi ne vole gorčinu, možemo naučiti uživati u gorkoj hrani, objasnio je istraživač. Dodaje da će osobe manje osjetljive na gorčinu moći lakše naučiti uživati u okusu gorke hrane.
Studija utemeljena na genetskim podacima približno 438.000 Britanaca koji su sudjelovali u studiji, “nije primjenjiva na druge zemlje i kulture”, kažu autori.