VOLITE LI ZASOLJENU HRANU? Evo kako uspješno kontrolirati želju za slanim

by | 18 svibnja, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Sol je nužno potrebna našem organizmu, no kad se unosi u prevelikim količinama, može lako napraviti puno više štete nego koristi, pa je potrebno kontrolirati unos soli i zadržati se unutar dnevne preporučene količine.

Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako ispitanici hrani samostalno tijekom obroka dodaju tek 5 % ukupnog dnevnog unosa soli.

Ostatak dnevnog unosa soli odnosi se na konzumaciju prerađene hrane i hrane pripremljene u restoranima, pokazuju nalazi dobiveni jednogodišnjim praćenjem prehrane 450 ispitanika u dobi od 18 do 74 godine.

Sveukupno se oko 90 % soli koja se unesene svakog dana konzumira kroz hranu koja nije pripremljena kod kuće, objavio je stručni časopis “Circulation”.

Prema preporukama koje su na snazi u SAD-u, dnevni unos soli trebalo bi ograničiti na 2300 miligrama.

Više od 80 % Amerikanaca unosi znatno veće količine soli od preporučenih, upozoravaju istraživači s University of Minnesota.

Reduciranje unosa soli povezano je sa smanjenjem rizika za previsoki krvni tlak i prevencijom bolesti srca i krvnih žila.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

 

Tagovi: