Sol je nužno potrebna našem organizmu, no kad se unosi u prevelikim količinama, može lako napraviti puno više štete nego koristi, pa je potrebno kontrolirati unos soli i zadržati se unutar dnevne preporučene količine.
Podaci prikupljeni u SAD pokazuju kako ispitanici hrani samostalno tijekom obroka dodaju tek 5 % ukupnog dnevnog unosa soli.
Ostatak dnevnog unosa soli odnosi se na konzumaciju prerađene hrane i hrane pripremljene u restoranima, pokazuju nalazi dobiveni jednogodišnjim praćenjem prehrane 450 ispitanika u dobi od 18 do 74 godine.
Sveukupno se oko 90 % soli koja se unesene svakog dana konzumira kroz hranu koja nije pripremljena kod kuće, objavio je stručni časopis “Circulation”.
Prema preporukama koje su na snazi u SAD-u, dnevni unos soli trebalo bi ograničiti na 2300 miligrama.
Više od 80 % Amerikanaca unosi znatno veće količine soli od preporučenih, upozoravaju istraživači s University of Minnesota.
Reduciranje unosa soli povezano je sa smanjenjem rizika za previsoki krvni tlak i prevencijom bolesti srca i krvnih žila.