Zagrebačko psihološko društvo podijelilo savjete za umirivanje nakon traumatičnog događaja
Stravični događaj koji se odvio u zagrebačkom kvartu Prečko šokirao je Hrvatsku. Nezamislivo je uopće pomisliti kako se osjećaju djeca i roditelji,...
Nutricionistkinja Julija Zumpano objasnila je koji vitamini i namirnice mogu ojačati tijelo i sačuvati ga od bolesti. Svi znamo za staru poslovicu “jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van” i koliko je važno ojačati tijelo vitaminima da bismo bili zdravi i otjerali bolesti koje su oko nas. Nutricionistkinja Julija Zumpano za portal HealthClevlend Clinic objasnila koji vitamini i namirnice mogu ojačati tijelo i sačuvati ga od bolesti:
Jednostavno pravilo može vam pomoći pri odabiru voća i povrća u trgovini ili na tržnici – što je voće i povrće šarenije, to je bolje.
“Pokušajte jesti obroke s raznovrsnim namirnicama i nastojte jesti voće i povrće svake dugine boje”, kaže Zumpano. “Što je tanjur privlačniji za gledanje to ćete dobiti više vitamina i hranjivih sastojaka za jačanje organizma”, dodaje. Također je vrlo važno dugoročno unositi hranjive namirnice jer ne možete očekivati da je dovoljno jednom pojesti četiri naranče za doručak i da će vaš imunitet biti snažan.
Iako vitamini i dodaci prehrani mogu pomoći ako se osoba loše hrani, najbolji način da se osigura dovoljno nutrijenata je raznolika prehrana. Tijelo najbolje apsorbira vitamine kada dolaze iz namirnica.
Neki dodaci mogu imati nuspojave, posebno ako se uzimaju prije operacije ili s drugim lijekovima. Dodaci prehrani također mogu uzrokovati probleme ako imate određena zdravstvena stanja. A nuspojave mnogih dodataka nisu testirani na djeci, trudnicama i drugim skupinama, piše dalje. Iz tih razloga, stručnjaci kažu kako je najbolje uzimati vitamine kroz hranu, a ne kao dodatke.
Unos tekućine također je važan za zdravlje, kaže Zumpano. Voda pomaže tijelu da proizvodi limfu koja sadrži bijela krvna zrnca i plazmu. Pokušajte izbjeći pića koja dehidriraju tijelo poput kave i jedite više namirnica koje sadrži vodu kao što su celer, lubenica i krastavci.