Ideje za jednostavne, brze ručkove i večere pune proteina
Proteini se ubrajaju u makronutrijente zajedno s mastima i ugljikohidratima. Esencijalni su što znači da ih moramo unositi putem hrane jer od njih ...
Zasićene masnoće životinjskog podrijetla nikad nisu bile štetne te nisu puno utjecale na višak kilograma. Uzrok debljine je prehrana bogata šećerom i prerađenim ugljikohidratima.
Zasićene masnoće životinjskog podrijetla iz mesa, maslaca, jaja, svinjske masti i punomasnih mliječnih proizvoda nikad nisu bile štetne nego su činile važan dio prehrane iz kojeg crpimo vitamine topive u masnoći, esencijalne masne kiseline, energiju i dugotrajnu sitost. One su građevinski materijal tijela, neophodan za normalan rast i razvoj djece i za funkcioniranje organizma.
Medicinski žurnal Open Heart objavio je vijest da masnoće nisu štetne onako kako smo to vjerovali. One nikako nisu suštinski “krive” za višak kilograma i kolesterol, koji toliko želimo smanjiti u prehrani.
Zbog nametnutog straha od masnoća i kolesterola tradicionalnu prehranu zamijenili smo industrijskim prerađevinama, light i zamjenskim proizvodima. Danas su očigledne posljedice takvog poremećaja prehrane: pretjerana debljina, dijabetes tipa 2, srčanožilne bolesti, alergije i mnoge druge.
Prehrana svuda u svijetu, pa i kod nas, bogata je šećerom i prerađenim ugljikohidratima te tu treba tražiti uzrok navedenih bolesti.
Savjet stručnjaka je da i dalje treba smanjiti grickalice jer su one potencijalna opasnost po zdravlje.
Neprerađeni ili cjeloviti ugljikohidrati kao što su kruh od punog zrna žitarica, neprerađena riža, grah i mahunrke smatraju se i dalje najzdravijim namirnicama koje osiguravaju nutritivne sastojke i štite organizam od mnogih bolesti.
Izvor: Life Content