Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Svi smo već naučili da nije zdravo preskakati doručak i da je taj najbitniji obrok, kako ga mnogi nazivaju, ujedno i preduvjet za dobar početak dana. Vaš bi doručak trebao sadržavati proteine, voće, povrće ili pak cjelovite žitarice. Prema mišljenju mnogih dijetetičara, jedna cjelovita žitarica savršen je sastojak jutarnjeg obroka, a to je zob. Ako je ne konzumirate, ovo je pet razloga zašto biste trebali početi:
1. Zob sadrži i topiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna tvore viskozni gel koji pomaže smanjiti kolesterol i stabilizirati razinu glukoze u krvi. Netopljiva vlakna pomažu pri sprječavanju zatvora i poboljšavaju rad crijeva. I srce i probavni sustav će vam biti zahvalni.
2. Jedna šalica kuhane zobene kaše sadrži oko 150 kalorija, četiri grama vlakana i šest grama proteina. Ovaj će vas moćni obrok držati sitima do ručka bez problema.
3. Zob sadrži važne minerale. Zobena je kaša bogata hranjivim tvarima poput tiamina, magnezija, fosfora, cinka, mangana, selena i željeza.
4. Zob je bez glutena, no imajte na umu da neki proizvođači svoje proizvodi proizvode na istoj opremi kao i druga potencijalno onečišćena zrna, stoga pažljivo čitajte oznake na hrani.
5. Zob bi mogla kontrolirati vašu težinu tako što će vas duže držati sitima. Nažalost, ugljikohidrata se često plaše oni koji se žele riješiti nekoliko kilograma, no birajući cjelovite žitarice, mogli bismo utažiti glad.