Zdravi trendovi: Ove tri namirnice svi će koristiti u 2025. godini
Zdravlje i prehrana postali su ključni fokus našeg života, a interes za prirodnim dodacima i inovativnim proizvodima raste iz godine u godinu.S...
Prehrana u kojoj nisu zastupljene namirnice bogate vitaminom D može dovesti do oštećenja mozga, pokazuju rezultati studije obavljene na Sveučilištu u Kentuckyju. Vođa istraživačkog tima Alen Baterfield, naglasio je da nova otkrića pokazuju koliko je vitamin D važan za sve organe i tkivo, a osobito za mozak.
Rezultati studije obavljene na štakorima ukazali su na to da oni koji u prehrani nisu imali dovoljno ovog vitamina već nakon nekoliko mjeseci imaju oštećenja na mozgu, što su dokazali i lošim rezultatima na testovima učenja i pamćenja.
“Budući da je nedostatak vitamina D raširen među starijima, istraživali smo kako razina ovog vitamina djeluje na mozak, od srednjih godina do duboke starosti”, rekao je Baterfield.
U dijelovima svijeta gdje hrana nije uvijek najkvalitetnija i oskudan je izbor namirnica, razina vitamina D kod prosječnog čovjeka je obično niska, osobito među starijom populacijom.
Ovaj dragocjeni sastojak nalazi se u mlijeku i mliječnim proizvodima, morskoj ribi (losos, tuna, sardina, haringa), ribljem ulju, žumanjku, ljuski kakaa, jetricama.