POGLEDAJTE kako očuvati izgled svoje odjeće!
[caption id="attachment_144911" align="alignnone" width="827"] FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES[/caption]Ne trebate trošiti novac na kemijsko čišćenj...
Užina je dobra stvar, jer vas može zasititi, pa nećete jesti brzu hranu, niti se prejedati za ručak i večeru. Ali to se odnosi samo na dobro uravnoteženu užinu. Dr. Lisa Jang, nutricionistica sa sveučilišta u New Yorku, otkriva što bi bilo najbolje jesti za užinu.
1) JABUKA I MALSAC OD KIKIRIKIJA ILI BADEMA
Jedite jabuke uz maslac od kikirikija ili badema. Jabuka sadrži malo kalorija, a dosta vlakana, dok će maslac osigurati mješavinu proteina i zdravih masnoća, koje će vas održati sitim tijekom dužeg perioda. Kako maslac sadrži dosta kalorija i masnoća, važno je da pazite na porciju. Za užinu vam je dovoljna jedna žlica.
2) POVRĆE I HUMUS
Pomiješajte svoje omiljeno povrće sa dvije do tri žlice humusa. Što je povrće šarenije, to ćete više hranjivih tvari unijeti. Dr. Lisa preporučuje mješavinu crvenih paprika, mrkve, krastavaca i brokule. Povrće ima malo kalorija, a dosta vlakana i hranjivih tvari, uključujući i antioksidanse, dok humus sadrži mješavinu zdravih masti i proteina.
3) PARFE S GRČKIM JOGURTOM
Stavite u blender niskomasni grčki jogurt, jagode i banane i dvije žlice sjemenki lana. Ova užina osigurat će vam dosta proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća. Sjemenka lana sadrži omega-3 masne kiseline, koje su dobre za srce, dok ćete zbog vlakana iz voća duže biti siti.
4) KREKERI OD CIJELIH ŽITARICA S DJELOMIČNO OBRANIM SIROM I NAREZANOM RAJČICOM
Kupite omiljene krekere od cijelih žitarica i pojedite dva do tri krekera tako što ćete na njih staviti krišku sira i kolut rajčice. Kako su u pitanju cijele žitrice, unijet ćete dosta vlakana a malo masnoća, dok će vam sir osigurati proteine, kalcij i nešto masnoća. Rajčice će vam dati zdravu dozu vitamina C i antioksidansa likopena.
5) OMILJENA POVRTNA JUHA
Juha je savršena užina ako je hranjiva. Juhe s grahom su najbolje, jer on sadrži savršenu mješavinu proteina i ugljikohidrata i dosta vlakana. Dobre su i juha od leće, juha od graška i bijelog graha.
Izvor: Žena Blic