Ječam je sjajna namirnica, jer je lako možete kombinirati s mnogim drugim, a brzo popravlja i raspoloženje.
Ječam sadrži sastojke koji stimuliraju mozak da započne s otpuštanjem hormona sreće. Ta aktivnost se događa vrlo brzo i zato je ječam idealan za brzo popravljanje raspoloženja.
Osim što je onda zapravo idealna namirnica za ove kišne dane, ječam je izuzetno zdrav, a povoljan. Mnogi će reći da kada se radi o žitaricama, ječam je na prvom mjestu po pitanju zdrave prehrane. Povijest ove žitarice seže daleko u Etiopiju i Jugoistočnu Aziju, jer je procijenjeno da se tamo pripremala prije 10.000 godina.
Navodno su je zbog blagotvornog učinka na organizam jeli i rimski gladijatori koje su zvali hordeari – oni koji jedu ječam. U Kini je pak bio simbol muške zrelosti.
Jedan od glavnih razloga što je ječam izuzetno zdrava namirnica je to što sadrži i topiva i netopiva vlakna, a ova prva su važna za smanjivanje kolesterola u krvi, što znači da umanjuju rizik od srčanih bolesti. Zbog vlakana, ječam pospješuje probavu i održava povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore.
Pola šalice kuhanog ječma ima tek 97 kalorija, a bogat je i kalijem, fosforom, magnezijem, željezom, manganom, cinkom ili selenom. Poput većine ostalih žitarica, sadrži velike količine vitamina B i manje količine ostalih vitamina kao što su A, E i K.
Ječam možete kombinirati u mnogim jelima i s mnogim namirnicama. Najpoznatiji je u grašku, ali odličan je i s bilo kojom drugom vrstom povrća poput poriluka s malo pancete ili mesom poput piletine. U zimskim mjesecima, kada su češće upale grla dobro će vam doći juha od neoljuštenog ječma odnosno sluz koja se stvara kod kuhanja. Osim kao cjelovitu žitaricu, možete ga jesti za doručak kao pahuljice.