Sirovo mlijeko postalo je popularno. Evo zašto ga ne trebate piti
Društvenim se mrežama u posljednjih nekoliko mjeseci proširio krajnje neobičan trend - sirovo, nepasterizirano mlijeko. Naime, kreatori sadržaja ko...
Kikiriki, lješnjak, badem i orah biološki su izuzetno vrijedne namirnice bogate hranjivim tvarima i fitonutrijentima. Djeluju terapijski i preventivno, a u fitoterapiji se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji s određenim ljekovitim biljkama što znatno povećava njihov blagotvorni učinak na organizam.
Kikiriki – dobar za srce i dišne organe
Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnoća, kikiriki direktno doprinosi snižavanju razine kolesterola, a u kombinaciji s celerom dobiva se izuzetno sredstvo za otklanjanje masnoća iz krvi. Zajedno s drugim biljkama koristi se za liječenje kašlja i smirivanje simptoma astme. Ulje od kikirikija u kombinaciji s nevenom čisti kožu i otvara pore, a otklanja i ekceme i prištiće.
Redovitim konzumiranjem ovog ploda ublažavaju se tegobe izazvane čirom na dvanaestopalačnom crijevu, a kikiriki djeluje preventivno i na bolesti srca, poboljšava mentalne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju.
Jogurt s kikirikijem i celerom
U mlinu za kavu samljeti 150 g očišćenog neposoljenog kikirikija i dodati 100 g svježe naribanog celera. Promiješati i sipati u nemasni jogurt ili kefir, pomiješati smjesu i ostaviti da odstoji. Jesti umjesto doručka ili večere.
Menta i kikiriki ublažavaju kašalj
Propržiti dvije šake neslanog kikirikija, sitno ga nasjeckati i dodati prstohvat svježe nasjeckanih listova mente. Promiješati i pojesti odmah uz duže žvakanje.
Badem – melem za digestivni trakt
Badem je izuzetno hranjiv plod jer sadrži veliku količinu biljnih masti i važne oligoelemente kao što su kalij, kalcij, fosfor i sumpor. Ublažava simptome niza bolesti, a u terapeutske svrhe koriste se plod i ulje.
Bademovo ulje se upotrebljava u kozmetici, jer ima blagotvoran učinak na kožu i može se kombinirati s ljekovitim travama koje djeluju na sličan način. Plod je odlično sredstvo za liječenje bolesti digestivnog trakta, bubrega i pluća, a u kombinaciji s drugim biljkama pomaže u slučaju slabokrvnosti, nesanice, bolova, kašlja i grčeva.
Badem i peršin
Usitniti šaku očišćenih badema, dodati prstohvat svježih, nasjeckanih listova peršina, promiješati i pojesti na prazan želudac. Ova mješavina ublažava bolove i grčeve u trbuhu i želucu.
* Napitak s bademom, lanenim sjemenkama i kamilicom
Sitno samljeti po žlicu badema i lanenih sjemenki, pa jušnu žlicu tog praha preliti šalicom hladnog čaja od kamilice. Promiješati, poslije sat vremena procijediti i piti nezaslađeno prije jela. Pomaže kod čireva.
Lješnjak jača imunitet
Ovaj plod odlikuje optimalan odnos hranjivih tvari – masti, bjelančevina i ugljikohidrata, zbog čega je idealan za jačanje organizma, posebno u kombinaciji s medom. Pomaže bržem oporavku rekonvalescenata, oboljelima od reumatizma, rahitisa, anemije, a vrlo je koristan i kao pomoćno ljekovito sredstvo u tretmanu ateroskleroze.
Redovito konzumiranje lješnjaka ubrzava eliminaciju pijeska iz bubrega i mokraćnih kanala, te ublažava tegobe izazvane astmom i bronhitisom.
Čaj od pelena s lješnjakom i narančom
Samljeti šaku lješnjaka i dodati malo naribane kore naranče. Postepeno dodavati čaj od pelena i miješati dok se sastojci ne pomiješaju. Popiti na prazan želudac. Jača organizam i poboljšava apetit.
Orah protiv kamenca u bubrezima
Orah sadrži bjelančevine vrlo slične onima u mesu i mlijeku, ali se proteini iz ovog ploda puno lakše apsorbiraju i prerađuju u organizmu, pa je zato idealna hrana za osobe kojima je neophodan pojačan unos proteina. U fitoterapiji se koriste svi dijelovi oraha, ova biljka ima veliki značaj u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih problema. Dokazano pomaže u slučaju dijabetesa i skleroze, protiv želudačnih bolesti, potiče izbacivanju kamenaca iz bubrega i mokraćnih kanala.
Izvor: Life Content, Lekovito bilje